Naučnici oborili predrasude – Kafa čini vaše zube zdravijim

Mnogi stomatolozi su nam bar jednom rekli da konzumacija kafe loše utiče na naše zube i da pospešuje nastanak karujesa. Međutim, nova istraživanja pokazuju da i nije baš tako.

Ukoliko volite da pijete jaku, crnu i bez šećera, to će vam pomoći da održavate zdravlje vaših zuba. Istraživanja na brazilskom univerzitetu u Rio de Žaneiru pokazuju da određeni tip zrna kafe ima mogućnost da uništi bakterije koje izazivaju dentalni plak, koji je glavni uzrok nastanka karijesa. Navedena sorta pokriva 30 odsto svetkse kafe, a naučnici pokušavaju da saznaju koji to sastojak utiče na ubijanje bakterija, kako bi mogli da uvrste u rastvore za ispiranje usta i zubne paste.

– Mi smi uvek u potrazi za prirodnim jedinjenjima u hrani i piću, što može pozitivno uticati na zdravlje zuba – rekao je istraživač Andrea Antonio.

Pretpostavlja se da su glavni borci protiv bakteriju u kafi, zapravo polifenoli koji imaju antioksidantno dejstvo. Međutim, istraživači još naglašavaju da prekomerna konzumacija kafe nije dobra za vaš organizam, a može obojiti zube i stvoriti efekta kiselosti u ustima. Takođe, ukoliko kafu pijemo sa mleko, šlagom ili šećerom, zdrav efekat se smanjuje. Istraživanja će se i dalje nastaviti, a do tada vi povremno uživajte u ispijanju kafe.