Naučnici otkrili uzrok autoimunih bolesti

Krv
Pixabay.com

Naučnici su napokon otkrili šta je okidač za autoimune bolesti poput lupusa, Kronove bolesti i multiplaskleroze.

 

Ovo istraživanje konačno je rasvetlilo zašto žene češće obolevaju od autoimunih bolesti nego muškarci.

“Naši rezultati potvrđuju da su B ćelije koje su povezane sa godinama okidač za autoimune bolesti”, kaže doktor biomedicinskih nauka dr Kira Rubcova.

Ona objašnjava da su ustanovili da faktor T-bet koji se nalazi u B ćelijama izazivaju autoimune bolesti. Kada su uspeli da uklone taj faktor iz B ćelija u laboratorijskim miševima, glodari koji su bili skloni razvoju autoimunih bolesti ostali su zdravi.

“Verujemo da se isti proces dešava kod ljudi koji su oboleli od autoimunih bolesti, najčešće kod starijih žena”, kažu naučnici.

Do pojave autoimunih bolesti dolazi kada imuni sistem napada i uništava organe i tkiva obolelog. Neke autoimune bolesti, poput lupusa, reumatoidnog artritisa i multiplaskleroze pogađaju žene od dva do deset puta češće nego muškarce. Generalno, oko 80 odsto obolelih od ovih neizlečivih bolesti su žene.

Stručnjaci objašnjavaju da su ranije utvrdili da se B ćelije koje su krivac za te bolesti akumuliraju u telu obolelih, ali da se obolevanje može zaustaviti izolovanje T-bet faktora iz tih ćelija.loading...