Naučnici otkrivaju: Muškarci koji konzumiraju marihuanu mogu da ostanu sterilni

Ako pušite marihuanu, a želite da imate potomke, morate odmah prestati to da činite, poručuju stručnjaci.

Naučnici sa Univerziteta u Šefildu i Mančesteru otkrivaju da pušenje kanabisa ima negativan uticaj na proizvodnju spermatozoida.

Kontradiktorno tome je da na plodnost ne utiču gojaznost, alkohol i nošenje uskog veša.

Kada manje od četiri odsto sperme ima normalan oblik i veličinu, statistike pokazuju da će taj muškarac imati problema i da će mu možda biti potrebna pomoć nekih od tehnika plodnosti.

Naučnici su sproveli jednu od najvećih studija.

U istraživanju je učestvovalo 2.250 muškaraca koji odlaze na izlečenje u klinike plodnosti širom Velike Britanije. Oni su uporedili lične navike 318 onih koji imaju manje od četiri odsto spermatozoida i 1.652, čija je sperma visokog kvaliteta.Rezultati pokazuju da je moguće da su muškarci iz prve grupe koristili kanabis tri meseca pre davanja uzorka.

Takođe, naučnici veruju da su mlađi muškarci najviše „pogođeni” ovim problemom jer je verovatnije da marihuanu koriste u većim količinama, piše Dejli mejl.

Jedan od vođa tima, dr Alan Pacei rekao je da bi oni koji stalno koriste marihuanu, a žele da postanu očevi, trebalo da prestanu tri meseca unapred.

– Ne mogu da garantujem da će se vaša sperma poboljšati, ali to je razumna pretpostavka – rekao je doktor i naveo da „sve to može da bude posledica sunčeve svetlosti”.

Objasnio je da dužina dana takođe može da utiče na hormone i na vitamin D.

– Muškarci koji žele da postanu očevi ne bi trebalo da čekaju zimu – objašnjava doktor.

Međutim, studija objavljena u časopisu „Human Reproduction” navodi da suzdržavanje od seksualnih aktivnosti, minimum šest dana, utiče na bolji kvalitet spermatozoida.