NAUČNICI POTVRDILI: Čaj od majčine dušice BRIŠE AKNE kao od šale!

Majčina dušica deluje na akne jače od najboljih poznatih preparata koji postoje na tržištu za njihovo lečenje, pokazalo je novo istraživanje.

pixabay.com

Naučnici su sproveli studiju na fakultetu Leeds Metropolitan i proverili kako majčina dušica u kombinaciji s nevenom i smirnom deluje na bakterije koje uzrokuju upalu pora i pojavu akni. A iako su i neven i smirna uništile bakterije nakon samo pet minuta, studija je pokazala da je majčina dušica daleko najefikasnija.

Naime, ona ima jače antibakterijsko delovanje nego benzoil peroksid, sastavni deo preparata protiv akni.

Da bi delovanje bilo potpuno, majčinu dušicu treba staviti u alkohol na nekoliko dana, pa čak i nedelja jer se tim postupkom iz biljke izvlače najbolji sastojci pa je najbolje akne time mazati, savetuju stručnjaci.

“Iako su potrebna dalja istraživanja, od preparata na bazi majčine dušice najviše će profitirati ljudi s osetljivom kožom, jer su nuspojave korišćenja preparata na bazi benzoil peroksida upravo iritacije kože”, rekla je autorka istraživanja dr. Margarita Gomez-Escalada.

Akademik Jovan Tucakov u knjizi ‘Lečenje biljem’ napominje da treba poštovati pravila branja, sušenja i čuvanja i ističe da majčinu dušicu treba brati oko podne, kad nema rose, po lepom vremenu.

Dodaje da je nikako je ne treba čupati, već nožem odseći, i to gornju polovinu biljke, prenosi Atma.

Osušenu biljku najbolje je čuvati u jačoj papirnoj ambalaži.