Naučnica Džujun Lim sprovela je studiju u kojoj želi da dokaže da, pored osnovnih pet, postoji i šesti "brašnasti" osećaj ukusa.

Džujun Lim u studiji otkriva da su ljudi koji su učestvovali u istraživanju, za različite rastvore koje sadrže lance ugljenih hidrata, govorili da se osećaju “kao da jedu brašno“. Ista je reakcija bila kada su probali jedinjenja koja su blokirala receptore za slatko na jeziku. Pet ukusa za koje se zna da ljudi mogu da osete su slatko, gorko, slano, kiselo i umami.

To može da ukazuje na to da je “brašnasto“ ipak poseban ukus, i objašnjava zašto nam brašnast ukus prija.

Pet ukusa za koje se zna da ljudi mogu da osete su slatko, gorko, slano, kiselo i umami.

Naučnici su dugo smatrali da mi zapravo osećamo samo sladak ukus, zbog enzima koji u ustima razlažu ugljene hidrate na šećere.

Lim osporava to u studiji objavljenoj u “Hemijskom čulu“.

Džujun Lim navodi da svaka kultura ima ogroman izvor kompleksnih ugljenih hidrata, bilo da se radi o pirinču, pastama ili paradajzu.

Ona i njen tim još uvek moraju da pronađu receptore za brašnasto na jeziku, kako bi ga kvalifikovali zajedno sa primarnim ukusima.

Postoje mnoga istraživanja na ovu temu i naučnici koji pronalaze mogućnosti da su masti, kalcijum i krv posebni ukusi.



loading...