NAUČNICI VERUJU DA IMAJU LEK: Kombinacija uspešnih metoda vodi ka izlečenju od TEŠKE BOLESTI!

pluca
pixabay.com

Rak pluća je jedan od najčešćih uzročnika smrti u svetu, a u SAD-u je prošle godine usmrtio gotovo četvrtinu preminulih od ove opake bolesti. Lečenje se može poboljšati novim naučnim otkrićima koja pokazuju veliku uspešnost kombinacije dva dosad već poznata leka.

 

Kombinacija lekova, od kojih je jedan namenjen “napadu” na ciljani receptor epidermalnog faktora rasta (EGFR), a drugi na faktor tumorske nekroze (TNF) – delotvorno blokira rak i onemogućava mu da TNF-a koristi kao ” putanje za beg”.

Istraživanja su pokazala da u trenutku blokade TNF-a tumorske ćelije postaju osetljive na tretman EGFR, piše “Science daily”.

– Poslednjih godina ulaže se dodatan napor u pokušaju blokiranja EGFR-a kao deo lečenja raka pluća, ali se ova terapija pokazala delotovrnom samo na malom broju pacijenata. Tumorske ćelije uzvraćaju udarac preko zaobilaznog puta – rekao je autor dr. Amin Habib, profesor neurologije i neuroterapije sa Univerziteta “Southwestern”.

– Blokiranje ovih proteina može biti tretman koji će pomoći većini pacijenata koji boluju od raka pluća – naglašava Habib. Karcinom pluća većih ćelija (NSCLC), tip raka pluća za koji bi kombinacija inhibitora EGFR / TNF bila delotvorna, obuhvata otprilike 85 odsto svih karcinoma pluća. Još jedna prednost ove strategije lečenja je u tome što pacijenti dobro podnose ovu terapiju. I EGFR i TNF inhibitori deo su kategorije lekova koji mogu uticati na specifične molekule u tumorskim ćelijama pa zato i nemaju tako puno nus-pojava.

 

Tradicionalni lekovi koji se koriste u lečenju i hemoterapiji imaju široke efekte, ali ubijaju zdrave i ćelije tumora, pa tako dovode do niza neugodnih nuspojava. Do sada su se inhibitori EGFR pokazali delotvorni samo u lečenju 10 do 15 odsto karcinoma pluća nemalih ćelija koji imaju varijantu EGFR-a. Kombinacija dva leka može potencijalno funkcionisati za sve karcinome pluća nemalih ćelija, objasnio je dr. sc. Džon Mina, direktor Hamonovog centra za terapijsku onkologiju i profesor interne medicine i farmakologije.

– Ova otkrića mogla bi dramatično izmeniti način na koji tretiramo rak pluća – naglasio je doktor Mina.

Posljednja otkrića nastavljaju se na pređašnja istraživanja koji su pokazala da su se slične kombinacije lekova pokazale uspešnim u lečenju posebno smrtonosnog raka mozga, glioblastoma.

– Ako se ova strategija pokaže delotvornom, njena primjena mogla bi biti i puno šira, ne samo protiv raka pluća, nego i protiv drugih tumora s EGFR-om, između ostalih i tumora mozga, debelog creva i vrata i glave – rekao je dr. Gerber, vanredni profesor interne medicine. Istraživači sada planiraju i drugu fazu kliničkih istraživanja kombinacije ovakvih lekova, koje je Američka agencija za hranu i lekove već odobrila, pa se nadaju da će klinička istraživanja pokrenuti tokom naredne godine.loading...