NAUČNO DOKAZANO: Vežbanje može unaprediti život ako zaboravite ove mitove

Pre postavljanja ciljeva i planova, pročitajte i nekoliko mitova o vežbanju na koje biste mogli naići na vašem putu, a u koje ne treba verovati.

Pixabay.com

Kada je u pitanju vežbanje postoji mnogo mitova i zabluda i mnoge od tih tvrdnji nemaju uporište u nauci.

Vežbanje je, naravno, dobro za zdravlje, ali ne treba preterivati. Naime, posvećenost od sto pedeset odsto može biti i nezdrava.

Postavljajte sebi izazove za bolje zdravlje, ali vodite računa da ne škodite svom organizmu.

Mitovi koje ćemo navesti u nastavku nisu istiniti, te se ne treba opterećivati njima.

Za izgradnju mišića potrebni su dodaci

Za izgradnju mišića potrebni su proteini, koje možemo dobiti i iz hrane. Proteinski šejkovi i dodaci zapravo su puni belančevina izvađenih iz hrane i serviranih u obliku praha.

Naravno, nema ničeg lošeg u konzumiranju proteinskih dodataka, ali redovno vežbanje i zdrava ishrana biće dovoljni.

Uzimanje duge pauze od vežbanja pretvoriće vaše mišiće u mast

Ako se ne koriste duže vreme, mišići gube napetost, a sa smanjivanjem mišića metabolizam se usporava i smanjuje se sposobnost sagorevanja kalorija.

Međutim, apetit ostaje isti kao kad smo vežbali zbog čega se lakše gojimo. Zato nikad nije dobro previše vežbati, a onda se zaustaviti kada izgubite kilograme.

Ako svaki dan radite trbušnjake, imaćete isklesan stomak

Da biste imali isklesan stomak, najpre treba da bude ravan što znači da vam treba vitko jelo.

Kako biste dobili isklesan stomak morate sagoreti masne naslage. Trbušnjaci nisu dovoljni za takav rezultat – treba se pre svega zdravo hraniti i redovno vežbati.

Žene na mišićima gornjeg dela tela treba da rade samo jednom nedeljno da ne bi izgledale kao muškarci

I ova tvrdnja je pogrešna. Doslednost u vežbanju mišića gornjeg i donjeg dela tela stvoriće bolju simetriju i povećati zdravlje kostiju. Zahvaljujući mišićima na bilo kojem delu tela nećete izgledati kao muškarac, nego odlično i zdravo.

Bez bolova nema napretka

Guranje tela do kranjih granica može da poveća izdržljivost, ali guranje tela do stanja u kojem jedva osećate noge može da bude opasno.

Mala nelagoda posle vežanja je prirodna, ali trajna bol nije. Izbacite iz glave ideju da posle vežbanja morate biti u bolovima. Naravno, jači bol, odnosno upala mišića normalna je ako tek počinjete da vežbate ili ako ste se vratili treningu nakon duže pauze, ali dugotrajno i redovno vežbanje vam ne sme uzrokovati bol.