NAUKA TVRDI: Hemikalije iz kreme za sunčanje OPASNE PO ZDRAVLJE?!

Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, uz naznaku da ovo istraživanje ne znači da biste trebali prestati koristiti kreme za sunčanje.

pixabay.com

Miris omiljene kreme za sunčanje odmah vas vraća u bezbrižne letnje dane i uživanja na plaži.

I dok jedva čekate ponovno na sebe naneti kremu za sunčanje sa zaštitinim faktorom pred odlazak na plažu, stižu nam informacije o studiji čiji rezultati su pokazali da se hemikalije iz tih proizvoda, nakon nanošenja na kožu, apsorbiraju u krvotok.

Ipak, posledice toga na zdravlje, ako ih ima, nisu poznate. Studija koju su sproveli istraživači iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) pokazala je da hemikalije iz proizvoda za zaštitu od sunca nakon nanošenja vrlo brzo prodiru u krv.

Iako je reč o vrlo malom broju učesnika istraživanja, reč je tek o dvadesetak ljudi, ovo je prvi put da su prezicno mereni nivoi hemikalija u krvi ljudi nakon upotrebe sredstava za zaštitu od sunca i koliko se u krvi zadržavaju. 

Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, uz naznaku da ovo istraživanje ne znači da biste trebali prestati koristiti kreme za sunčanje, posebno kada znamo kakva se opasnost krije od izloženosti sunčevim zrakama bez zaštite.

– Nikako ne bi trebalo da prestanemo da koristimo proizvode sa zaštitnim faktorom – naglašava jedna od voditeljki istraživanja i dermatološkinja dr. Šinkai sa Univerziteta Kalifornia, San Francisko.

– Znamo da izloženost sunčevim zracima može uzrokovati melanom – zaključila je.