NAVIKA KOJA MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Kada čujete OVO, više nikada nećete čačkati telefon dok ste u KUPATILU

Dok surfate internetom nad ekranom mobilnog telefona u nekim situacijama to može biti pogubno i za vašu zadnjicu, tvrdi doktorka Sara Jarvis, iz Velike Britanije.

Šolja WC Toalet
Pixabay.com

Poznato je da predugo sedenje na šolji stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i tako može dovesti do pojave hemoroida – kaže doktor Janko Fila, hirurg koji se bavi bolestima završnog dela debelog creva.

Hemoroidi su sunđerasti jastučići ispunjeni krvlju koji, zajedno sa unutrašnjim sfinkterom, imaju ulogu “finog” zatvaranja analnog kanala, a smešteni su u dubini od četiri do pet centimetara od čmara, a glavni simptom da su se razvili je svrab analnog područja i znakovi krvi u stolici, ili na papiru.

Mnogi se ponekad vole povući u WC sa novinama, ili telefonom, da izbegnu porodičnu gužvu ili razgovor sa šefom i osiguraju sebi malo mira, pa onda čitajući novine ili surfajući čekaju da dođe vreme za izbacivanje stolice, no to nije preporučljivo. Puno je bolje otići u toalet i odmah izbaciti stolicu, a za druge aktivnosti pronaći neki drugi kutak”, kaže doktor Fila.

Inače, gotovo tri od četiri osobe barem će jednom u životu imati problema sa hemoroidima, procenjuje se. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, ali mogu se zakomplikovati tako da je potrebno lečenje.

Vrlo je važno voditi računa o tome da prilagodimo prehranu, odnosno izbaciti sendviče, fast food i sličnu suvu hranu, a što više jesti kuvane obroke, a u prevenciji je vrlo važno i redovno kretanje.loading...