NE BACAJTE IH U SMEĆE: Blagotvorno dejstvo kore od banane pomaže u najtežim situacijama

Kora od banane sadrži brojne korisne sastojke zbog kojih se može smatrati pravim blagom.

banana
pixabay.com

Sledeći put kada odlučite pojesti bananu, nemojte bacati njenu koru u smeće. Naime, iako se kore već dugo smatraju otpadom, one su pravo bogatstvo zahvaljujući visokom udelu nutrijenata, vlakna, vitamina C i B, kalijuma i magnezijuma.  Zbog toga je njena primena široka – od zdravstvenih do estetskih problema, a trikovi sa korom banane praktikuju se širom sveta.

1. Ublažava opekotine i deluje kao analgetik

Kora banane se tradicionalno koristi kao pomoć u zaceljivanju rana, naročito rana od opekotina. Sve što treba uraditi je trljati bolno ili opečeno mesto sa unutrašnjom stranom kore.

2. Ublažava psorijazu

Učestala kožna bolest karakteristična je po razdobljima pogoršanja i poboljšanja, karakteristična je po crvenilu i ljuštenju kože. Iako banana ne deluje kao lek, sastojci njene kore deluju blagotvorno i umanjuju simptome.

3. Uklanja bradavice

Kod upornih bradavica koje se javljaju na koži treba staviti komadić kore banane na to mesto, fiksirati zavojem i ostaviti  preko noći. Postupak se ponavlja dok bradavica ne otpadne sama.

4. Izbeljuje zube

Ono što je najbolje kod ovog postupka je što unutrašnjost kore ne oštećuje sjaj zuba, a donosi rezultate. Sve što biste trebali uraditi jeste da jednom na dan trljate po 5 minuta zube  korom u periodu od 20 dana, a rezultat neće izostati.

5. Pomaže kod mršavljenja

Vitamin B, odličan je izvor antioksidansa koji podstiču metabolizam i zbog toga može biti koristan kod mršavljenja. Tome doprinosi i činjenica da kora od banane u sebi nema dodatnih kalorija i da je odličan izvor vlakana pa omogućava da se duže osećate siti. Osim toga, kalijum u kori podstiče metabolizam.

6. Smanjuje pojavu akni i vidljivost bora

Budući da je kora bogata antioksidansima, ona odlično deluje na umanjenje štete nastale od slobodnih radikala koji su posledica starenja. Zbog toga koru treba svakodnevno utrljavati na problematične delove kao i one gde se javljaju bore, a delovaće umirujuće i hidrirajuće.