NE BACAJTE KORU OD JABUKE: Saznajte zbog čega je PRAVO BLAGO!

Jabuka spada u jednu od najomiljenijih poslastica kod ljudi, a sve što treba da uradite je da jeste da je operete i pojedete.

Jabuka
Pixabay.com

Naučno je dokazano da kora jabuke sadrži najveći broj vitamina i vlakana, pa se zbog toga ljušćenje nikako ne preporučuje.

Većina vlakana je u kori: Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

U kori je i većina vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Jabuka ublažava probleme s disanjem

Samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.