Ne dozvolite da vas GIHT pobedi! Ishrana i promena načina života mogu da pomognu u lečenju

Noge
Pixabay.com

Već vekovima poznat u medicini, giht se manifestuje kroz bolne otoke na zglobovima, pre svega nožnim, zatim povećanu telesnu temperaturu i crvenilo. Posredno povezan sa nezdravom ishranom i takozvanim sedećim načinom života, giht i danas pogađa veliki broj ljudi, te je dobro znati kako se tačno ova bolest dobija i kako je moguće lečiti je.

 

Kako se dobija giht?

Giht se može genetski naslediti, ali i steći zbog određenog načina života. Bolni otoci koji se mogu javiti na zglobovima, laktovima ili ivicama ušiju posledica su nakupljanja mokraćne kiseline u telu, koja se ne izlučuje putem urina i na ovim mestim dalje taloži u vidu kristala.

Za giht može biti, pored genetskih predispozicija, odgovorna i upala bubrega, velike genetske promene i razne vrste karcinoma, ali i prekomerna upotreba alkohola i prevelika telesna težina.

Upravo zato što je nezdrav način života posredno povezan sa gihtom, stručnjaci apeluju na sve, a posebno one koji imaju genetsku mogućnost da ovu bolest dobiju, da se posebno posvete svom zdravlju, fizičkoj aktivnosti i zdravoj ishrani.

U svakom slučaju, giht je ona vrsta bolesti koja se mora medicinski tretirati sprejevima, gelovima i analgeticima, te se nikako ne treba lečiti na svoju ruku već odmah otići lekaru.

 

Šta promeniti da bi se giht izlečio?

Pošto je giht ujedno bolest koja se često vraća, potrebno je promeniti nezdrav način života da bi se on u potpunosti uklonio.

To konkretno znači da se, pre svega, mora regulisati prekomerna telesna težina, u slučaju da je ista izazvala problem. Svakako, ni ovo ne treba raditi na svoju ruku ili se prekomerno izgladnjivati, već u dogovoru sa nutricionistom preduzeti prve neophodne korake.

Zdrava ishrana se podrazumeva, a uz nju i pojačan unos određenih namirnica koje posebno pogoduju izlečenju. Pre svih bi trebalo koristiti povrće, poput graška, pasulja, boranije, karfiola i spanaća.

Kada je u pitanju voće, trebalo bi se usmeriti na borovnice i trešnje. Giht posebno dobro kontroliše i citrusno voće, poput limuna, mandarina i grejpfruta, bilo da se uzima ceđeno ili se konzumira žvakanjem.

Povećan unos tečnosti takođe je blagotvoran za giht, a pod ovim se podrazumeva čista mineralna, ali negazirana, voda, u što većim količinama. Izbegavanje veštačkih, zaslađenih i gaziranih sokova mora u potpunosti biti ostvareno, jer su ovo često i potajni „krivci“ za giht.

Povećan unos tečnosti omogućiće izbacivanje mokraćne kiseline, koja i stvara problem u organizmu.

Koji prirodni lekovi pomažu?

Medicinskom tretmanu gihta dosta će pomoći i prirodna sredstva, te na njih treba obratiti posebnu pažnju.

Pored trešanja, konzumiranje limunade od pola čaše vode i pola čaše limunovog soka tri puta dnevno biće sjajan dodatak lekovima.

Kao delotvorni za giht tu su i svež, rendani đumbir i zeleni čaj, koji dodatno potpomažu lučenje toksina i predstavljaju pravu blagotvornost za organizam, te bi ih trebalo svakodnevno uzimati.

I u medicini je poznat lekovit učinak eteričnih ulja, a za izlečenje gihta treba se, pre svih, okrenuti ulju divljeg peršuna, koje takođe veoma uspešno podstiče izbacivanje štetnih materija iz tela, a sa njima i višak tečnosti i mokraćnu kiselinu.