Ne ignorišite simptome, jer mogu da budu FATALNI, naučite kako da PREPOZNATE DIJABETES

Suprotno uvreženom mišljenju, dijabetes zapravo nije jedna bolest i deli se na tri različita tipa. Većina pacijenata ima tip dva, koji nastaje kada telo ne koristi pravilno insulin i samim tim ne može da stabilizuje šećer u krvi. Postoje i dodatna tri tipa, koji mogu da se otkriju kroz testiranje krvi ili nekoliko simboličnih simptoma.

Voda
Pixabay.com

Broj obolelih neverovatnom brzinom raste i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine biće uvećan za više od 50 odsto, odnosno iznosiće više od 600 miliona obolelih u svetu.

Najviši porast se očekuje u zemljama niskog i srednjeg prihoda. Problem je što veliki broj ljudi i ne zna da ima dijabetes. Tako je i u Srbiji, gde se procenjuje da ih ima oko 710.000, od kojih trećina niti ima dijagnozu, niti se leči.

ZARASTANJE RANA

Dijabetes otežava protok krvi, podiže nivo holesterola i krvni pritisak. Zbog toga je moguće da rane sporije zarastaju i da krv slabije protiče kroz organizam.

MUTAN VID

Ako vam se vid pogorša i zamuti, možda imate problema s nedostatkom šećera u krvi. Pri stabilizovanju šećera, vid će se verovatno vratiti u normalu.

UMOR

Osećaj nenaspavanosti takođe se ubraja u loše znakove na koje obavezno treba da obratimo pažnju. Ako spavate dovoljan broj sati, ali se ne osećate naspavano, proverite stanje šećera u krvi.

TRNCI

Konstantno trnjenje ruku i nogu jeste jedan je od čestih simptoma dijabetesa, kod sva tri tipa.

LOŠ ZADAH

Dehidracija koja dolazi s dijabetesom isušuje usta, zbog čega je vrlo moguće da ćete imati loš zadah.

STALNA ŽEĐ

Ukoliko ste stalno žedni i dehidrirani, moguće je da imate neki od tipova dijabetesa.

UČESTALO MOKRENjE

Potreba za mokrenjem i buđenje više puta tokom noći da biste otišli u toalet, može da ukaže na to da je vreme da posetite lekara.