Ne igrajte se sa suncem – Sve zablude o karcinomu kože

Rak kože je sve zastupljeniji kako kod starijih tako i kod mlađih osoba koje se preterano izlažu štetnim UVB i UVA zracima. Mnoge osobe ne vode računa o zdravlju svoje kože i smatraju da će ih ova opaka bolest zaobići. Na ove pojedinosti vam skrećemo pažnju kako bi vašu kožu sačuvali.

1. Niko u prodici nije bolovao od karcinoma kože

Možda niste znali, ali genetika ima malo udela u nastanku raka najvećeg organa. Samo 35 odsto rizika od oboljenja je povezano sa nasleđem i genima. Opekotine od sunca i broj mladeža na vašoj koži imaju više uticaja na nastanak ove opake bolesti. Zato obratite pažnju na sve sumnjive i npravilne promene na koži i mladeže, a zatim se obratite dermatologu.

2. Ne izlažete se previše sunčevim zracima

Žene nerado prinaju da su se često sunčale, posebno u solarijumu, a njih čak 72 odsto je barem pet puta u svom životu dobilo opekotine. Na taj način su duplirali rizik za nastanak menalnoma, a uprkos tome čak 47 odsto žena tvrdi da se ne izlaže suncu previše. Malo je poznato da ukoliko odemo samo jednom u solariju pre svoje 35. godine povaćavamo rizik od raka kože za čak 75 odsto. Istraživanja pokazuju da je solarijum zaslužniji za nastanak karcinoma kože više nego što pušenje izaziva rak pluća. Zato izbegavajte solarijum i uvek koristite zaštitni faktor kada izlazite na sunce.

3. Preplanula kože izgleda zdravo

Ukoliko niste znali preplanuli ten se javlja kao odbrambeni mehanizam samog organizma koji želi da sačuva DNK od štetnih zraka. Pigment koji se stvori tokom leta je vam neće dati suviše samopouzdanja kao što mislite kad se setite da će vam koža ostati trajno oštećena. Ako ipak želite da imate zdrav i tamniji izgled kože koristite sprej za ten.

4. Dovoljno stavljate kremu sa zaštitnim faktorom

Iako većina žena koristi kremu sa visokim zaštitnim faktorom ipak njih 43 odsto su imale opekotine od sunca tokom prošle godine. Zato je najbolje da keremu koristite pravilno, to jest da je namežete dvadeset minuta pre nego što izađete na sunce, kako bi koža upila sve zaštitne faktore. Zatim ukoliko se kupate i znojite kremu sa faktorom morate mazati na svakih sat do dva sata kako bi koža bila stalno zaštićena, kako do opekotina tako i od starenja jer je poznato da je za prerano starenje zaduženo sunce.

5. Nema potrebe da idem na pregled

Ovo je veoma pogrešno razmišljanje jer je dermatolog jedini koji će vam reći sve u vezi sa vašom kožom i njenim promenama. Zato jednom do dva puta godišnje posetite stručnjaka za kožu koji će vam preporučiti šta je najbolje za vas ili vam čak spasiti život od nekih opasnih promena na koži.