Srbija je započela organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlća materice koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.

Od raka grlića materice svake godine u Srbiji umre oko 450 žena, a oko 1.400 oboli, izjavila je predsednica Saveta Evropskog udruzenja za ginekološku onkologiju Vesna Kesić. Ona je objasnila da rak grlića materice uzrokuje virus Humano papiloma (HPV), koji se uglavnom prenosi seksualnim odnosima.

– Ono što je najvažnije istaći je da je većina HPV infekcija prolazna i da uglavnom nestaje spontano u toku dve godine. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV virusa i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan – naglasila je Kesić.

Ona je dodala da su, uz HPV infekciju, dva ključna faktora koja doprinose nastanku te bolesti pušenje i slab imuni sistem.

– Postoji primarna, sekundarna i tercijalna prevencija. Primarna podražumeva odgovorno seksualno ponašanje i vakcinisanje HPV vakcinom. Sekundarna znači rano otkrivanje, a tercijalna prevencija znači skidanje čelija koje su pošle u premalignu degeneraciju – objasnila je na skupu u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije Bojana Milošević.

Srbija je započela organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlća materice koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.loading...