NE KRIVITE METABOLIZAM: Pet zabluda o ishrani koje zapravo usporavaju sagorevanje kalorija

Mnogi kažu da ne mogu da izgube kilograme zbog “usporenog” metabolizma, a zapravo i ne znaju šta to znači. Metabolizam je proces koji pretvara hranu i piće u energiju, a ovo su najčešće greške kojima ga sami usporavate.

Mršavljenje
Pixabay.com

Kafa

Kofein stimuliše središnji nervni sistem koji može da ubrza vaš metabolizam za čak 12 odsto, zbog čega ćete dnevno trošiti i do 100 kalorija više.

Ne jedete dovoljno često

Nutricionisti preporučuju pet obroka dnevno, čak i ako je reč o manjoj količini zdravih grickalica, kao što su orasi ili banane. Treba napomenuti i to da će redovni obroci sprečiti kasnije prejedanje.

Potpuno ste izbacili mlečne proizvode

Popularno je mišljenje da ćete brže gubiti kilograme i imati ravniji stomak ako izbacite mleko i jogurt iz ishrane, međutim neka istraživanja pokazuju da mlečni proizvodi pomažu u rastu mišića, što pak vodi do bržeg metabolizma.

Obroci vam ne sadrže proteine

Telo treba da održava mišićnu masu pa zato pokušajte da ubacite orašaste plodove, jogurt i različito meso u svoju ishranu. Neka istraživanja pokazuju da dodavanjem proteina dnevno trošite i do 35 posto više kalorija.

Ne jedete ugljene hidrate

Vašem telu potrebni su ugljeni hidrati (koji su izvor energije). Stoga pokušajte da uključite dobre ugljene hidrate, kao što su šargarepa i kukuruz.