NE MISLITE ODMAH NA NAJGORE! Kako kod dece da razlikujete KORONU OD PREGLADE I GRIPA?

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, rekla je za RTS da roditelji treba da se jave pedijatru sa svakim simptomom i da dete povuku iz kolektiva ako ima bol u grlu, povišenu temperaturu i ostale znake respiratorne infekcije. Upozorava da se kod korone javljaju i stomačne tegobe.

Pixabay.com

Stigla je jesen, a to je period godine kada i pedijatri i lekari opšte prakse imaju više pacijenata zbog respiratornih infekcija. U sezoni kada imamo i epidemiju koronavirusa i kovida 19, bolesti koja je u Srbiji za skoro sedam meseci odnela 743 života.

Dr Aneta Jovanović, načelnica Odeljenja pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, rekla je za RTS da je sada malo povećan broj respiratornih infekcija kod dece koje su uobičajene za ovaj deo godine, s obzirom da je početak školske godine, ali su blage infekcije koje prođu za par dana.

Međutim, često te infekcije daju iste simptome kao i koronavirus – kako ih razlikovati?

“Obavezni su epidemiološki podaci o detetu koji govore da li je bilo u kontaktu sa nekim ko je zaražen kovidom 19, i ako su deca bila u zemljama gde je povećana aktivnost virusa uz pregled sa laboratorijskim analizama – šaljemo ih na pi-si-ar testiranje”, objasnila je Jovanovićeva.

Kada dete povući iz kolektiva

Prema njenim rečima, roditelji treba da se jave pedijatru sa svakim simptomom i da dete povuku iz kolektiva ako ima bol u grlu, povišenu temperaturu i ostale znake respiratorne infekcije, a kod korone ima i stomačnih tegoba.

“Ne treba paničiti, jer vladaju i drugi respiratorni virusi, treba dete povući iz kolektiva, uključiti simptomatsku terapiju, izvršiti dezinfekciju nosa, prskati sprej za grlo, dati brufen i paracetamol ako je poivošene temperatura, ali javiti se pedijatru da se vidi da li je reč o običnom  respiratornom virusu”, ukazuje doktorka.

U junu i julu bio je povećan broj dece koji su imali infekciju, a nisu imali simptome.

Ukoliko je dete bilo u kontaktu, treba ga izolovati i izbegavati kućne posete, povući ga na dve nedelje da bude u kućnim uslovima, ukazala je ona.

Deca u vrtićima treba da nose maske. Doktorka kaže da su deca pokazala veliku disciplinu, dobro je da vrše dezinfekciju ruku i da ne posećuju velika dešavanja i skupove.

Jovanovićeva je rekla da ima dovoljno vakcina protiv zaraznih bolesti i savetuje redovno sprovođenje vakcinacije u toku epidemije da bi se zaštitilo od drugih zaraznih bolesti.

Početkom oktobra očekuje se da u domovima zdravlja stignu vakcine protiv gripa.