NE MORATE IĆI U TERETANU: Do savršenih trbušnjaka stiže se uz pomoć OVIH VEŽBI

Impresivno je videti izvajane mišiće na stomaku, ali to obično povezujemo sa satima provedenim u teretani. Međutim, dve najefikasnije vežbe za stomak možete da radite kod kuće.

Stomak
Foter/Ruxor / photo on flickr

Najpre, moramo da vam kažemo da se izvajani mišići “prave” u kuhinji jer je najvažnija stvar ishrana koja dovodi do smanjenja masti u telu, ali svakako, vežbe mogu da pomognu u tome.

Sudeći prema studiji koju je sproveo Američki savet za vežbanje, ove vežbe su najefikasnije za stomačne mišiće.

“Bicikl” trbušnjaci

Pomenuta studija tvrdi da je ova vežba najefikasnija.

Lezite na leđa, neka noge budu u vazduhu, a zatim kolena privlačite ka grudima. Šake držite kod ušiju, tako da kada privučete levu nogu ka grudima, koleno dohvatite desnim laktom i obrnuto.

Ova vežba angažuje sve stomačne mišiće, zbog čega je idealna za jačanje i, vremenom, isticanje, mišića.

Trbušnjaci na pilates lopti

Za izvođenje ove vežbe vam je potrebna pilates lopta jer će tako mišići biti više aktivirani nego kada radite klasične trbušnjake.

Dakle, treba da naslonite gornji deo tela na pilates loptu, dok su noge savijene u kolenima pod uglom od 90 stepeni i oslonjeni ste stopalima o pod. Ruke treba da budu savijene u laktovima, šake su iza glave. Radite obične trbušnjake – podižite gornji deo tela i vraćajte ga nazad.

Istraživanje je pokazalo da ova vežba zahteva manje mišićnih aktivnosti od prethodne, ali zato veoma precizno “gađa” mišiće. Svakako, veoma je efikasna jer zahteva da održavate ravnotežu na pilates lopti i tom prilikom angažuje manje mišića stomaka.

Sprovedena studija analizirala je 13 najpopularnijih vežbi za stomačne mišiće i rangirala ih od najviše do najmanje efikasnih, u odnosu na stimulaciju mišića na stomaku.

Imajte na umu da jaki trbušni mišići nisu važni samo da biste izgledali lepo, već su i veoma važni jer štite kičmu i pomažu da stojite ispravljenih leđa.

Ako želite da imate istaknute “pločice” na stomaku, stručnjaci kažu da će vam za to trebati između tri i 20 meseci, u zavisnosti od toga koliko su vam jaki mišići kad počnete da vežbate i da li imate masti na stomaku. Svakako bi trebalo da vodite računa o ishrani jer u suprotnom sav vaš trud i vežbanje ne vrede mnogo ako jedete šta vam padne pod ruku.