NE, NE UMIŠLJATE: Evo šta se sve događa damama na psihičkom planu pre i tokom ciklusa

Ako osećate da će uskoro početi vaš menstrualni ciklus, možete se pripremiti unapred za ovaj težak trenutak.

Žena
Foter / Helga Weber / photo on flickr / ilustracija

Pre ciklusa osećate bol, grčeve, a tu su akne i nadutost. Ali osim činjenice da se morate baviti brojnim fizičkim simptomima, postoje i mentalni problemi koji se primećuju tokom menstruacije.

Nijedan od ovih simptoma vas ne čini glupim ili manje adekvatnim, ali za određene promene o kojima danas govorimo, vredi se unapred pripremiti.

Povecćanje osetljivosti na migrenu

Kod žena koje nisu u menopauzi, nivo estrogena raste čak i pre početka menstruacije, što utiče na protok magnezijuma u ​​kosti i mišiće. Kako nivo magnezijuma opada, on više nije u stanju da se suprotstavi koagulaciji kalcijuma u ​​krvi. A ako sitni ugrušci začepljuju krvne sudove, vecća je verovatnocća daććete se susresti sa migrenom. Kao da uobičajeni bol u donjem stomaku nije bio dovoljan.

Problemi sa razmišljanjem

Problemi sa prostornim razmišljanjem počinju, jer menstruacija nije najbolje vreme za rešavanje zagonetki, crtanje dijagrama ili učenje vožnje. Menstrualni ciklus utiče na našu sposobnost prostornog razmišljanja i nažalost, to se ne može ispraviti. Ali ovo znanje cće vam pomoći da ostanete mirni u situaciji kada se iznenada izgubite u svom rodnom gradu – samo koristite savete prolaznika i uživajte u šetnji.

Teže se koncentrišete

Generalno, osećaj zamagljenog mozga je sasvim normalan u vreme ciklusa. Mozak vam se čini zagušenim i ne možete se nositi sa složenim zadacima. Ako pratite svoj ciklus, pokušajte da radite što je moguće manje stvari u ovo doba meseca.

Smanjen libido

Tokom menstruacije vaš mozak može biti manje podložan seksualnim signalima, da ne spominjemo činjenicu da nizak nivo testosterona smanjuje seksualnu želju.

Pad energije

Većina žena pokazuje da se osecćaju umorno tokom ovog perioda. Hormoni koji stvaraju okruženje za oplodnju nisu potrebni, pa njihov sadržaj opada i sasvim je normalno da se osecćate iscrpljeno nakon napornog radnog dana. Ali budite sigurni da se ovo stanje ne nastavlja u novom ciklusu – možda imate problema sa nadbubrežnim žlezdama.

Raspoloženje se menja

Promene raspoloženja tokom menstruacije uopšte nisu mit, i još gore – vaš mozak bukvalno može pasti u depresivno stanje nekoliko dana. Hemijski sastav mozga značajno se menja: nivoi estrogena i progesterona, što znači da vam je teže da kontrolišete svoje emocionalno stanje. Tako depresija može biti povezana ne samo sa umorom i bolom, već i sa privremenim promenama u glavi.