NE ODLAŽITE POSETU LEKARU: Ovo su prvi simptomi teškog oboljenja jajnika

Rano otkrivanje raka jajnika povećava šansu za uspešno izlečenje.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Jajnicisu glavni izvor estrogena i progesterona u ženskom telu. Kada rak jajnika počne da se razvija, ćelije počinju naglo da rastu i dolazi do poremećaja u radu ovih hormona. Lekari kažu da je ovaj oblik kancera najteže ustanoviti, pa je zato bitno pažljivo osluškivati šta nam telo poručuje.

Nadimanje može da se javi kao najraniji simptom ovog oblika raka. Nije svako nadimanje opasno. Svima nam se dogodilo da se usled loše hrane ili stresa osećamo natečeno i to je potpuno normalna pojava.

Onaj trenutak kada bi trebali da posetimo lekara je ukoliko se nadimanje ne smanjuje danima. Oticanje stomaka i rak jajnika su direktno povezani. Pojavljivanje ćelija raka može da prouzrokuje nadimanje, nelagodan osećaj i tvrd stomak, piše portal Healthline.

Pored ovog simptoma uglavnom se javlja i nagli gubitak težine. Ukoliko primetite ove signale, najbolje bi bilo da posetite lekara kako biste otkrili pravi uzrok tegoba.

Kod raka jajnika, nadimanje je uzrokovano ascitesom. Ascites predstavlja pojavu slobodne tečnosti u peritonealnoj šupljini. Takođe, nadutost se javlja kada rak blokira limfni sistem, što dovodi do nakupljanja tečnosti.

Ostali znaci i simptomi raka jajnika mogu da uključuju:

– Brzo se osećate sito kada jedete;

– Gubitak težine;

– Bol u predelu karlice;

– Loš rad digestivnog trakta, pojava zatvora;

– Česta potreba za mokrenjem.