NE ODLAŽITE POSETU LEKARU: Sitne zdravstvene tegobe mogu biti simptom ozbiljnih bolesti

Mnoge promene u organizmu su trenutne i nisu opasne po zdravlje, ali ipak trebalo bi biti oprezan.

Lekari
pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health

Iako neke od njih deluju bezazleno, potrebno je znati koje tegobe i simptome treba shvatiti ozbiljno i javiti se lekaru.

Glas

Ukoliko hrapav glas traje duže od tri sedmice, može biti znak vraćanja kiseline iz stomaka do jednjaka, što zatim iritira grlo. Hrapav glas može da bude i rani simptom kancera grla.

Utrnulost

Osećaj kao da vas neko bocka iglama po jednoj ruci, koji traje duže od pola sata i praćen je vrtoglavicom ili mučninom, može da bude simptom srčanog udara.

Glavobolja

Jaka glavobolja, koja se javlja iznenada, može da bude znak krvarenja u mozgu, pucanja krvnih sudova, moždanog udara ili meningitisa.

Znojenje

Osim ako niste u menopauzi, iznenadno i preterano znojenje tokom noći nije normalna pojava i može da bude simptom kancera creva, limfoma ili leukemije.

Vilica

Kada dođe do infarkta, ne javlja se uvijek bol u grudima. U nekim slučajevima, bol u vilici i vratu može da bude simptom, zajedno sa mučninom i umorom.

Modrice

Modrice su potpuno bezopasne u većini slučajeva, ali ako se lako stvaraju i ne možete da ih povežete ni sa čim, mogu da budu znak manjka vitamina K ili C, leukemije i bolesti jetre.

Nokti

Plave nijanse na noktima mogu da pokažu da nemate dovoljno kiseonika, ili da imate probleme sa srcem ili plućima. S druge strane, bledi nokti povezuju se sa anemijom, srčanim problemima ili bolestima jetre.

Svetlost

Ako se bljeskovi svjetlosti jave iznenada, trebalo bi da što pre odete kod oftalmologa. Moguće je da postoji oštećenje na mrežnjači, i ukoliko se ne reaguje na vreme, može da dođe do trajnog gubitka vida.

Oticanje

Otekle usne ponekad su znak anafilaktičkog šoka, najsmrtonosnije alergijske reakcije. Zbog toga što oticanje usana i jezika može da zatvori disajne puteve, treba odmah pozvati hitnu pomoć.

Rukopis

Promjena rukopisa (sitniji, krupniji) može da bude znak neurološkog problema, poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti, pa čak i tumora mozga.

Apetit

Gubitak apetita može da bude rani znak raka jajnika, posebno ako se uz to još javljaju nadutost, bol u karlici i problemi sa bešikom.

Kašalj

Ako stalno kašljete tokom noći, a pritom se ne oporavljate od neke prehlade i nemate astmu, kašalj noću može da bude rani znak srčanih problema. Moguće je da se tečnost nakuplja u plućima, a kada ležite duže vreme, iritira vas da kašljete.

Govor

Otežan govor ili “mešanje” reči može da bude znak moždanog udara. Uz to, simptomi koji mogu da se jave su “padanje” jedne strane lica, utrnulost jedne strane tela i jaka glavobolja.

Pupak

Ukoliko bol u pupku ne prestaje ni poslije nekoliko sati, to može biti znak upale slepog creva, zapaljenja žuči, opstrukcije creva ili čira.