Ne prejedajte se, već se zasitite zdravim namirnicama

Kada ste gladni, a ne želite da se prejedete i nabacite neželjeno kilo više pre ručka gricnite nešto zdravo. Ove namirnice će vas učiniti sitim, a vi nećete imati potrebu z avećom količinom hrane.

Jabuke

Ukoliko pola sata pre ručka uzmete jabuku bićete siti i nećete se prejesti tokom oborka. Jabuka će vas napuniti vodom i zdravim vlaknima, a vi ćete biti siti i zdravi.

Zobena kaša

Za razliku od ostalih žitarica, zob se smata najhranljivijom, jer je bogat vlaknima, proteinima i beta glukanom. On stvara najduži osećaj sitosti, a nakon što ga pojedete imaćete manje napade gladi jer smanjuje želju za hranom.

Tamna čokolada

Kada osetite želju za slatkim, posegnite za njom jer ćete je manje pojesti i nećete biti gladni. Ona je odlična za osobe sa povišenim krvnim pritiskom, a ujedno štiti i srce i mozak.

Kiseli krastavci

Isti efekat se postiže i sa drugim ukiseljenim povrćem, jer ono je bogato masim kiselinama koje poboljšavaju vezu između stomaka i mozga. Na taj način se stimuliše proizvodnja hormona koji signaliziraju apetit. Istovremeno ove namirnice će vam pomoći u probavi.

Supa

Topla činija supe smanjuje unos kalorija za obrok i do 20 odsto. One su obično niskokalorične i ukusne, a pošto zauzimaju dosta mesta u stomaku nećete imati veću potrebu za hranom.

Jaja

Klasnični doručak jaja i slanine če vas učiniti sitim do kasnog ručka. Jaja su bogata proteinima koja su veoma hranljiva i smanjuju osećaj gladi u vašem stomaku.

Voda

Pozanto je da je osećaj gladi u vezi sa simptomima žeđi, zato ako ste osetili potrebu za hranom, možda je to signal da ste ustvari žedni. Zato pijte dosta vode tokom dana da bi vas organizam hidrirao na pravi način, a vratićete i pozitivnu energiju i bićete bolje raspoloženi. Kada imate osećaj za slatkišima popijte čašu vode i sačekajte 10 minuta, verovatno da će vam potreba za slatkom oslabiti a vi nećete nabaciti neželjene kilograme.

Orašasti plodovi

Oni sadrže proteine, masne kiseline i vlakna koji ne daju šansu organizmu da ogladni. U kombinacijom sa ugljenim hidratima, voćem ili zobenom kašom regulisaće se šećer zbog čega nećete imati potrebu za slatkišima.

Čili

Neka istraživanja su pokazala da ukoliko u hranu dodamo 1/4 kašičicu čilija manje ćemo jesti. Osobe kojima je smanjena količina hrane uz konzumiranje ljutih proizvoda, osećaj za glad je nestala i sitost je trajala duže.