NE PRETERUJTE! Nutricionistkinja otkriva koliko JAJA je zdravo pojesti tokom nedelje?

Rešavamo dilemu.

Pixabay.com

Nutricionistkinja Maja Štiklica, zajedno sa timom lekara, psihologa i trenerima Mašom Kuprešanin i Stefanom Nevistićem, pruža stručnu podršku učesnicima emisije „Najveći gubitnik“ koja se emituje na televiziji Nova. Ona im pomaže da uz pravilnu ishranu skinu suvišne kilograme i okrenu se zdravom načinu života. Sa Majom smo razgovarali o jednoj namirnici o kojoj se dosta polemiše – jajima.

Stručnjaci u svetu navode da je za većinu ljudi bezbedno da pojedu do sedam jaja nedeljno, što ispada jedno dnevno, i pominju da je to količina koja neće ugroziti srce. Pitali smo Štiklicu da li je to istina ili ne i kakve veze ima se srcem? Koliko zapravo jaja nedeljno smemo da pojedemo?

„Jaja su dobar izvor proteina i u dnevnom obroku zamenjuju meso i ribu. Zato treba izbegavati kombinaciju jaja i ovih namirnica jer povećavamo unos životinjskih masti i količinu proteina, što remeti balans obroka.

Prema studiji Harvarda, odrađenoj na velikom broju ispitanika, nema direktne povezanosti sa konzumacijom jaja i srčanom bolešću. Zapravo, ova studija je pokazala da redovna ishrana jajima zapravo sprečava tromboze, infarkt srca i mozga. Maksimalna količina celog jajeta u dnevnom obroku ne bi trebalo da bude veća od 2 žumanceta, računajuci i jaja koja su prisutna i u drugim namirnicama. Jedno žumance ima najvažniji i najznačajniji deo hranljivih sastojaka i hranljivije je od belanceta.

Jaja zauzimaju značajno mesto u ishrani ljudi i dece, i treba da unosimo 6-8 komada na nedeljnom nivou“, kaže nutricionistkinja.

Mladi ljudi koji treniraju često uzimaju mnogo više jaja od preporučene količine. Naša sagovornica kaže da čak ni oni ne bi trebalo da preteruju.

S obzirom na to da su bogata proteinima, jaja su neizostavna namirnica kod sportista, i obavezan su obrok nakon vežbanja, za brži i kvalitetniji oporavak mišića. Ipak, sa jajima ne bi trebalo preterivati. Unos žumanceta kada su u pitanju zdrave osobe koje se bave sportom – maksimalno dva žumanceta dnevno, a unos belanaca na dnevnom nivou – sedam komada.“

A za koga su dobra belanca, za koga žumanca, a kome se preporučuju cela jaja?

Belanca se, zbog svoje nutritivne vrednosti, preporučuju svima kao kuvana ili se dodaju u raznim jelima. Unos na dnevnom nivou – maksimalno 7 komada – ne treba ni sa njima preterivati da ne bi nepotrebno opterećivali organe za varenje. Belanca su odlična i ne treba ih izostavljati iz ishrane ljudima kojima su isključena žumaca. Belance je idealna namirnica i za sportiste.
Žumanca mogu da konzumiraju svi ljudi koji nemaju problem sa povišenim masnoćama u krvi, koji nemaju upalne procese u žučnoj kesi, pankreasu i koji nemaju alergiju na žumanca. Dovoljna količina žumanaca na dnevnom nivou je jedno do dva dnevno.

Jaja, kao najhranljiviju namirnicu, treba koristiti u dijetama kod:

Hiperproteinske dijete

Rekovalenscenata

Tuberkuloznih bolesnika

Hroničnog gastritisa

Ulkusa

Gihta

Ukoliko ste uvek u nedoumici kako da ih spremite Štiklica ima preporuku.

Jaje je jedina namirnica koja posle termičke obrade zadržava svoju nutritivnu i biološku vrednost. Razlog je što su termički procesi kratki. Tvrdo kuvano jaje je najbolja opcija jer ne zahteva dodatak mosnoće za termičku obradu, a tako pripremljena jaja zadrže najveći procenat vitamina i minerala zbog ljuske. Prženjem se, zbog visokih temperatura, gubi određeni procenat proteina. Kuvana jaja ne sadrže dodate masnoće kao pržena i stoga se lakše vare“, kaže Maja Štiklica.

I na kraju, smeju li ljudi koji žele da smršaju da jedu jaja?

Jaja su jako pogodna namirnica koja treba da bude zastupljena u dijetalnoj ishrani. Osim toga što sadrže punovredne biološke proteine, imaju dobru zasićujuću moć“, zaključila je naša sagovornica.