NE SLUŽE SAMO ZA “UKRAS”: Evo zbog čega je važno da tokom letnjih dana UVEK NOSITE NAOČARE ZA SUNCE!

zena
Pixabay.com

Uprkos tome što su se naočare za sunce upotrebljavale kao modni trend, posebno na plažama, sve više se koriste za zaštitu očiju od sunca. Nevidljivo ultravioletno zračenje može doneti velike probleme, pa i oštećenje vida.

 

Najopasnije je UVB zračenje koje može da prodre u dublje strukture oka, a ova ostala se zadržavaju ili u ozonskom omotaču ili na površini očnih struktura, navodi za RTS, oftalmolog Nenad Petrović, načelnik laserske hirurgije VMA.

Sunčane naočare, kada biramo, moraju imati atest, oznaku blokiranja 99 odsto ili sto posto ultravioletnog zračenja.

Ukoliko to nemaju, upozorava dr Petrović, nošenje tih naočara može da pospeši dejstvo ultravioletnih zraka jer same naočare zbog toga što su tamne dovešće do proširenja zenica i na taj način olakšaće ulazak UV zraka u oko i oštećenja struktura.

Samo ultravioletno zračenje može da dovede do oštećenja kako površnih, tako i dubokih struktura. Na površini oka, obično kod ljudi koji su duže izloženi suncu, dovode i do promena na vežnjači, na belom delu oka, sa stvaranjem degenerativnih promena, može da dovede do pojave katarakte i ono što je najopasnije – pozadi do oštećenja žute mrlje, upozorava dr Petrović.

Dečje oči su osetljivije i podložnije oštećenjima nego kod odraslih. Naočare za njih moraju imati sočiva koja 100 odsto štite od UV zračenja. Savetuje se da se naočare nose i u hladovini, čak i kad je indeks UV zračenja tri. Lekari ističu da bi ih trebalo nositi cele godine.