NE SMETA SAMO UKUĆANIMA već i zdravlju: Osobama koje hrču preti IZNENADNA SMRT

Mnogi ne shvataju koliko hrkanje može da bude opasno i uglavnom ne pokušavaju da reše ovaj problem, a evo šta može da vam se dogodi dok ste u dubokom snu.

hrkanje
Pixabay.com

Karotidne arterije povezuju srce sa mozgom, a hrkanje može uzrokovati da njihovi zidovi postanu deblji i tako se povećava rizik od srčanog udara. Neke karotidne arterije nalaze se blizu grla, a stručnjaci veruju da vibracije koje stvara hrkanje mogu uzrokovati njihovo začepljenje. 

Pored srčanog udara, hrkanje može izazvati i visok krvni pritisak, jutarnje glavobolje, promene raspoloženja i pospanost. Ako prestanete da hrčate, smanjićete rizik od kardiovaskularnih oboljenja, zato je najbolje da se posavetujete sa stručnjakom u kojem položaju treba da spavate, šta da uradite pre spavanja ili da vam lekar prepiše određenu terapiju koja će pomoći da se oslobodite hrkanja zauvek.

Perimenopauza ili predmenopauza predstavlja period u kojem se telo priprema za period neplodnosti (menopauza), a evo koji se simptomi javljaju kod većine žena, piše Lepa & srećna.

U perimenopauzi jajnici proizvode manje estrogena, a ovaj period se najčešće javlja u četrdesetim godinama, a neka istraživanja pokazuju da žene pušači ulaze u menopauzu nekoliko godina ranije. Simptomi koji ukazuju na predmenopauzu su: talasi vrućine, crvenilo u licu i pojačano znojenje, često se osećate umorno i pospano, brzo menjate raspoloženja, neredovna menstruacija, oslabljena kognitivna funkcija, znojite se tokom noći, želja za seksom slabi, javljaju se bol u zglobovima i mišićima, kao i problemi sa mokrenjem i stalno ste gladni.

Stručnjaci ističu da mnoge žene nepripremljene ulaze u menopauzu, a često dolazi i do gubitka samopouzdanja zbog promena u izgledu.

Kod nekih žena menja se koža, kosa počinje da opada, dok se neke drastično ugoje, zato je važno da na vreme reagujete na simptome i razgovarate sa stručnim licima. Postoje određeni dodaci ishrani na biljnoj bazi koji mogu ublažiti simptome menopauze, ali važno je da se konsultujete sa lekarom i saznate kako da najbolje regulišete lučenje hormona.