Ne tražite simptome na internetu, evo i zašto

Laptop
Pixabay.com

Gotovo svaka osoba koja ima pristup internetu barem jednom je simptome nekih bolesti tražila na Guglu. Kao posledica toga najčešće se javlja panika, jer se rezultati pretrage simptoma najčešće završavaju zaključkom da imate neku neizlečivu bolest.

 

Upravo zbog varljivih dijagnoza koje većina postavlja sama sebi nakon traženja simptoma na internetu, lekari preporučuju nekoliko saveta.

Nikad sebi ne postavljajte dijagnozu:

Može biti vrlo opasno postavljati dijagnozu na osnovu pretrage na internetu. Traženje simptoma će vam oduzeti puno vremena, što će samo odložiti vaš odlazak lekaru i dobijanje odgovarajuće dijagnoze.

Nemojte sami sebi da “prepisujete” lekove:

Jedna stvar je tražiti savete za zdravu ishranu na internetu, a sasvim druga (često i opasna) primena nekih sredstava za lečenje konkretnih bolesti.

Pretraga blogova:

Samo zato što neko ima popularan blog to ne znači da zna o čemu piše. Osim toga, prva stranica koju vam Gugl izbaci, ne mora biti i najtačnija.

Obratite se lekaru:

Jednostavno je, čitanje i informisanje na internetu samo će vas dodatno zabrinuti, ali vas neće izlečiti. Za konkretnu dijagnozu i lečenje morate posetiti lekara, piše N1.loading...