Ne tuširate se redovno? Evo šta se događa vašem telu

tusiranje
pixabay.com

Serija testiranja na dobrovoljcima opovrgnula je dobrobiti ređeg tuširanja.

 

Osim ako ne kampujete u prirodi, velika je verovatnoća da se redovno tuširate i tako održavate higijenu. Opšte preporuke glase da je dobro tuširati se jednom na dan u toplijim mesecima godine, dok je u onim zimskim dovoljno i jednom u dva dana, zbog preteranog isušivanja kože.

Ali, s time se ne slažu svi, posebno ljudi koji tvrde da koža ima svoju prirodnu zaštitu u obliku loja, koji čuva njen zdrav sjaj, pa je po njima pranje najbolje svesti na samo onoliko koliko je nužno.

Upravo je rezultate preskakanje tuša nekoliko dana odlučio da proveri tim naučnika, kako bi otkrili istinu – ima li štete u svakodnevnom kupanju?

Evo što su otkrili:

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska koža je prekrivena bakterijama (sa oko čak 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas i pomažu nam u borbi sa onim lošim. Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi sa opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije i probleme sa nehigijenom od bakterija koje pokupimo na različitim mestima – od javnog prevoza, teretane, sa radnog mesta i kontakta s drugim ljudima, piše “Business Insider”.

 

Netuširanje šteti koži

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku osipa i iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu da pogoršaju svoju situaciju izbegavanjem pranja, a postoji čak i zvanično medicinsko stanje, koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, “dermatis neglecta”.

 

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica netuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neugodan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rešavanja toksina iz organizma. Bakterije koje se u takvoj situaciji umnožavaju na koži proizvode gasove koji konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonalnog statusu pojedinca.

Tuš slobodno koristite svakodnevno, ali izegavajte svakodnevno korištenje gelova i agresivnih sredstava, pa je, posebno u zimskim mesecima prepoeučljivo istuširati se povremeno samo vodom, savetuju naučnici.