NE VALJA VAM KRVNA SLIKA? Počastite se ovim VOĆEM i osećaćete se SAVRŠENO!

Bogate antioksidansima, a niskokalorične!

voda i voće
pixabay.com

U narodnojd medicini se maline preporučuju za skidanje povišene telesne temperature, podsticanje znojenja, čišćenje žuči, izbacivanje peska iz bubrega, jačanje imuniteta i srca, a povoljno deluju i na krvnu sliku.

Naučne studije pokazuju da konzumiranje malina obezbeđuju i izvesnu zaštitu od karcenogeneze ćelija i pojave malignih oboljenja, pod uslovom da se svakodnevno jede 130 grama ovog voća.

Za prevenciju razvoja kancera najzaslužnija je elaginska kiselina kojom maline obiluju, a koja sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, ova kiselina sprečava i oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Maline su izuzetno bogate i drugim antioksidansima, među kojima je nazastupljeniji vitamin C. To je razlog zašto je ovo bobičasto voće dobar čistač krvnih sudova i zašto povoljno deluje na zdravlje srca. Maline sadrže i ketone koji povoljno deluju na šećer u krvi i podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu.

Osim što su niskokalorične i čuvaju vitkost, maline obiluju vlaknima koja su nužna za pravilnu funkciju creva.

Plod maline smatra se vrlo delotvornim za negu masne kože, a pomešan sa nekim od biljnih ulja može da doprinese boljoj hidrataciji suve, osetljive i oštećene kože. Piling od malina smatra se delotvornim sredstvom za izbeljivanje kože.loading...