Ne zahteva opremu i odlazak u teretanu: Ova vežba pozitivno utiče na zdravlje mozga

Najbolji način da poboljšate zdravlje mozga jeste da provedete nekoliko minuta svakog jutra radeći čučnjeve ili druge vežbe za noge sa opterećenjem.

Foto: screenshot/youtube.com/Lilly Sabri

Premda ne postoji brzi put do boljeg zdravlja ili kretanja, stručnjaci ističu da možemo pametno birati vežbe koje radimo, te odabrati one koje zahtevaju minimalno planiranje ili opremu, ali obećavaju znatne rezultate.

Iako su fizičke prednosti vežbanja dobro poznate, često zanemarujemo dugotrajan pozitivan utjecaj koji može imati na zdravlje našeg mozga. I zaista ne morate puno raditi da biste dobili taj cerebralni podsticaj.

Doktor Majkl Mozli je nedavno na BBC-jevom podkastu “Just One Thing” objasnio da pokušava svaki dan raditi neku vrstu kardio treninga za zdravlje srca i pluća, ali da bi jedina stvar koju bi preporučio da dodamo svojoj svakodnevnoj rutini bio trening snage.

Među vežbama koje je istakao bili su sklekovi, ali i čučnjevi koji mogu poboljšati funkcije vašeg mozga.

– Postoji fascinantno novo istraživanje o prednostima treninga snage, kako nekoliko minuta svakodnevnih vežbi snage – gde vam nije potrebna nikakva posebna oprema – može poboljšati vaš mozak, kao i mišiće – kazao je.

– Drugi oblik vežbe otpora koji preporučujem da pokušate raditi na redovnoj osnovi su čučnjevi. Kao što smo otkrili, to je jedna od najboljih vežbi za poboljšanje funkcije mozga na iznenađujuće načine – ispričao je.

Preporučuje da se obe vežbe rade ujutru po ustajanju iz kreveta: “Pružaju vam vežbu za celo telo, pomažu vašem srcu i mogu čak povećati snagu vašeg mozga”, dodao je.