NE ŽIVITE U ZABLUDI: Dame, ovo su mitovi o ženskom ciklusu u koje pod hitno morate da prestanete da verujete

Još od kako ste kao tinejdžerka dobili prvu menstruaciju bombarduju vas i tačnim i netačnim informacijama.

pixabay.com

Neke žene sklone su da veruju u bapske priče, a neki mitovi u koje su verovale i naše bake prenele su se i na nas. I pored toliko naprednih mišljenja stručnjaka mi još uvek ne znamo ponekad šta je tačno, a šta je samo mit.

To što dobijate svakog meseca znači da ste plodne

Redovna menstruacija je veliki pokazatelj plodnosti i da ovulirate, ali plodnost zahteva nešto mnogo više od toga. To zahteva zdrave jajne ćelije, spermu, uterus i falopijeve tube. Na žalost, to što vam je menstruacija tačna kao sat svakog meseca ne znači da možete da ostanete trudne kad god poželite.

Ne možete da ostanete trudne ako imate menstruaciju

Ovo je donekle i tačno, ali kako zdrava sperma može da preživi u vašem reprodktivnom sistemu danima, a ciklus varira, može da se desi da ostanete trudne. Znajte i to da nije svako vaginalno krvarenje menstruacija. Možda samo imate tačkasto krvarenje koje vas upozorava da ste blizu ovulacije.

Morate da dobiajte svakog meseca

Ukoliko pijete kontracepcijske pilule može da se desi da vam menstruacija izostane zbog hormona koji utiču na formiranje zida materice, piše Cosmopolitan. Ako ne pijete ove pilule i menstruacija vam izostaje, javite se lekaru.

Ne možete da vežbate ili plivate kada imate menstruaciju

Ovo su naše mame i bake čule od njihovim majki i baka i prenele na nas. U prošlosti se verovalo da žene tada treba da se odmaraju i da svaka naporna fizička aktivnost može da dovede do povećanog krvarenja i bolova. Naučnici tvrde da vežbanje pre i tokom ciklusa zapravo može da pomogne kod simptoma. Vežbanje može da vam pomogne da se izborite sa bolom i smanjite žudnju za hranom.

PMS je laž

Nije tačno! PMS je stvaran i to zbog hormona koji se luče u postovulaciji. Oni uzrokuju umor, promenu raspoloženja, bol u grudima, nesanicu, čak i gojenje.

Tampon može zauvek da se izgubi u vašoj vagini

Ovaj mit se uglavnom zasniva na nedovoljno znanja o anatomiji ljudskog tela i vagine. Cerviks sprečava da tampon prodre dalje i možete ga prstima izvaditi iz sebe.

Užasan i nepodnošljiv bol je potpuno normalan

Ovde pričamo o bolu koji parališe i ne dozvoljava vam da ustanete iz kreveta i odete na posao. Veruje se da tokom ciklusa trebate da osećate bol i da je to normalno. Međutim, bolne menstruacije mogu da budu indikator nekog drugog problema. Ukoliko imate bolne menstruacije javite se lekaru.