Naravno, sve se može pokvariti dodavanjem previše soli, šećera ili masti, ali ako ne preterujte s dodacima kokice su osim za bioskop odlične i za vaše krvne sudove, varenje i prevenciju raka.

– Većina ljudi ne zna da su kokice žitarice punog zrna koje smanjuju rizik od srčanog udara i raka, a samo 30 grama jednako je dobro kao dnevna porcija integralnog pirinča ili integralne testenine –  kaže Ketrin Kolins, nutricionistkinja u londonskoj bolnici St Džordž.

Kokice sadrže i tri puta više vlakana nego ista količina suncokretovih semenki zbog čega se duže osećate sito. Osim toga regulišu nivo šećera u krvi pa nemamo potrebu za slatkim, snižavaju loš holesterol LDL, a sadrže i dozu vitamina B.

Istraživanje objavljeno u American Chemical Society sugeriše da se prave zdravstvene koristi kokica kriju u ‘iznenađujuće velikoj’ količini antioksidanata polifenola koji uništavaju slobodne radikale – štetne hemikalije koje uzrokuju bolesti poput raka i srčanih problema.

Međutim, treba pripaziti na dodavanje soli, šećera ili masti.