Pod uticajem jake, masne i nezdrave hrane sve više ljudi ima problem sa holesterolom. Ono što je zanimljivo, jeste da nam u toj borbi može pomoći hrana koju volimo.

Mnogi imaju problem sa holesterolom, pa se zato odriču mnogih namirnica. Međutim, postoje namirnice koje su izuzetno dobre za smanjenje holesterola.

Zob za doručak

Jedna od prvih stvari koje možete napraviti u nastojanju da prirodnim putem smanjite nivo  štetnog holesterola jest doručak. Ako jedete zob, šest nedelja loš holesterol može se sniziti za 5,3 posto. Zob ima tajni sastojak – betaglukan – a on sprečava to da loš holesterol ostane u organizmu.

Jedite ribu

Omega-3 masne kiseline spadaju među prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju, a razne su studije do sada pokazale da su odlične u borbi protiv bolesti srca, demencije i mnogih drugih stanja, pa tako i lošeg kolesterola. Prema istraživanju sa Univerziteta Loma Linda, zamena zasićenih masti omega-3 masnim kiselinama, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati nivo dobrog holesterola čak četiri posto.

Orašasti plodovi

Ako volite zdravu ishraniti i idealne međuobroke, neka vaš izbor budu orašasti plodovi jer su takođe dobri za snižavanje lošeg holesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako su ispitanici snizili holesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana u nedelji, i tako mesec dana, konzumirali 40 grama oraha. Loš holesterol pao im je naime za čak 9,3 posto. Druga opcija mogu vam biti bademi jer se pokazalo da imaju isti učinak. Imajte na umu to da su orašasti plodovi kalorični te ih pametno kombinujte s ostalim namirnicama.

Pasulj

Mnogima omiljena namirnica, posebno zimi, itekako je dobrodošla kada je zdravlje u pitanju. Studija Univerziteta Polytechnic u Arizoni tako je zaključila da pola šolje pasulja u varivu može smanjiti nivo holesterola za osam posto. Njegov glavni adut su vlakna koja sprečavaju apsorpciju holesterola u organizmu.

Čokolada

Ima li išta bolje od tvrdnji naučnika da su slatkiši odlični za naše zdravlje? U ovom slučaju radi se o tamnoj čokoladi, za koju naučnici navode da jača dobar holesterol. Naime ispitanici koji su konzumirali kakao podigli su nivo HDL holesterola za čak 24 posto. U odnosu na mlečnu čokoladu, tamna ima tri puta više antioksidanata pa neka vam uvek bude prvi izbor.

Maslinovo ulje

Zameniti zasićene masnoće koje nalazimo u maslacu nezasićenima svakako je dobra ideja – i za obujam vašeg struka i za vaše srce. Konzumacija maslinovog ulja, pokazalo se, podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Crveno vino

Verojatno znate da umerena konzumacija alkohola koristi vašem organizmu zato što povremena čašica povećava nivo dobrog HDL holesterola. Crveno vino može biti posebno korisno jer je bogato antioksidantima koji smanjuju nivo LDL holesterola.

Avokado

Kao i maslinovo ulje, avokado je bogat nezasićenim masnoćama koje spuštaju nivo holesterola. Mononezasićene kiseline, koje su prisutne u ovom tropskom voću, smanjiće nivo LDL i povećati prisutnost HDL holesterola – no samo u slučaju da konzumacija avokada podrazumeva to da ste odbacili nezdrave namirnice.loading...