NEDOPUSTIVO: Kada vidite šta se dešava sa kožom kada ne skinete šminku pred spavanje, više nikada to nećete učiniti

Lice devojke
Foter/ zubrow / photo on flickr

Prvi korak je da se suočite sa stvarnim posledicama i saznate šta se zapravo događa sa vašom kožom kada preskočite uklanjanje šminke pre spavanja.

Veliki broj proizvoda za lepotu sadrži sastojke poput silikona, koji recimo, začepljuju pore. Ako imate i najmanju sklonost ka aknama, začepljene pore će svakako podstaći njihov razvoj, a u “najboljem” scenariju koža će vam samo postati kvrgavija. Začepljene pore sprečavaju i otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, za posledicu može da ima proširenje pora.

Preskakanje večernje nege kože lica vodi i ka ubrzanom starenju kože, jer šminka može zadržati prljavštinu iz okoline i slobodne radikale koji oštećuju ćelije kože, uključujući kolagen. Uz to će se koža više isušivati, što će uzrokovati brže produbljivanje bora i stvaranje novih. Još jedan nepoželjan efekat jeste umoran utisak i neujednačen ton kože.

Posebno je važno skinuti šminku koju nanosimo oko očiju, jer osim što može izazvati različite infekcije, može da uzrokuje prekomerno otpadanje trepavica.

Tokom spavanja odvija se najdelotvornije obnavljanje ćelija čitavog tela, pa tako i našeg najvećeg organa. Neskidanjem šminke sprečavate prirodan proces u kome vaše telo za vas odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebalo da nadopune, a ne unazade.