Nedoumicama je došao kraj: Ovo je najzdraviji hleb

Na rafovima u pekarama postoji veliki izbor hleba, a ponekad ne znamo za koji da se odlučimo. Mi vam predstavljamo zdrave i hranljive sastojke belog, integralnog, ražanog i hleba sa celim žitaricama.

Beli hleb je najčešći na srpskim trpezama. On sadrži manju količinu hranljivih vlakana, samo jedan gram po kriški, ali je odličan izvor proteina i ugljenih hidrata. Međutim, mnoge pekare belom hlebu dodaju aditive za dizanje testa, što mu podiže glikemijski indeks i zato sitost nakon konzumiranja ovog hleba ne traje dugo. Preporučljivo je da beli hleb jedemo uz jaja, sir i piletinu jer su to namirnice koje će nadoknaditi proteine koje ovoj vrsti hleba nedostaje. Ipak nutricionisti češće preporučuju integralni hleb koji je mnogo bogatiji vitaminima i mineralima u odnosu na beli.

Integralni hleb je zdraviji i svi doktori ga preporučuju jer se brže vari i ima viši glikemijski indeks od hleba sa celim žitaricama. Dve kriške sadrže oko 2 grama vlakana, a veoma sadrži veliki procenat hraniljivih minerala i vitamina u odnosu na beli hleb, a obogaćen je i jodom folnom kiselinom. Međutim, prilikom pravljenja meša se sa belim brašnom, na taj način njegovo brašno traje duže, ali se gubi nutritivna vrednost integralnog hleba.

Najzdraviji hleb je od celih žitarica jer se hranljive semenke određenog žita dodaju integralnom brašnu0. Nutritivna vrednost ovog hleba je veoma velika jer sadrži četiri puta više vlakana od belog hleba i niski glikemisjki indeks je mali što znači da žitarice teže vare što daje duži osećaj sitosti.Ovaj hleb je idealna za ručak i ukoliko želite da napravite sendvič. Takav obrok biće obogaćen omega-3 masnim kiselinama, a jedna kriška sadrži od 1.5 do 4.5 grama vlakana.

Ražani hleb sa celim zrno je takođe veoma zdrav i pogodan je za osobe koji su osetljive na gluten. Kobimacijom svetog i ražanog brašna dobija se hleb koji se po hranljivosti nalazi između integralnog i belog hleba, a ukolko mu dodate žitarice učinićete ga najzdravijim. Jedna loša strana ovog hleba je ta što ga ne osobe sa celijakijom ne podnose.

Prema rečima nuricionista hleb od kiselog testa sa celim žitaricama je najzdraviji, ali bi trebalo obratiti pažnju kada ga kupujemo. Neke vrste ovog hleba imaju samo dodatke veštačkog ukusa i nisu napravljene od pravog kiselog testa.