NEKA VAM DAN POČNE SA OSMEHOM: Jutarnji rituali koji će vam popraviti RASPOLOŽENJE

Navike nam određuju dan. Kako započnete jutro takav će vam biti i ostatak dana.

jutro
pixabay.com

Ukoliko se probudite nezadovoljni i neraspoloženi tako će vam biti do kraja dana, a kako biste to sprečili otkrivamo vam pet rituala koji će vam zasigurno promeniti raspoloženje!

Bez elektronskih uređaja

Većina nas neposredno pred spavanje ima tu lošu naviku da gleda televiziju ili da koristi telefon. Elektronski uređaji emituju svetlost koja nam ne dopušta da zaspimo i loše utiče na kvalitet našeg sna. Zbog toga se preporučuje čitanje knjige pre spavanja. Najbolje bi bilo kada biste mogli da ostavite telefon u susednoj sobi.

Podignite roletne

Sunčeva svetlost utiče na naš mozak baš kao i mrak. Zato, na zamračujte sobu, ne spuštajte roletne i ne navlačite teške, tamne draperije, kako biste sakrili od svetlosti.  Dok nas svetslost razbuđuje, mrak šalje signale našem mozgu da bi trebalo da spava. Zato se navlačenje zavesa i zamtračivanje spavaće sobe ne preporučuje.

Ne konzumirajte alkohol

Ukoliko želite da se probudite sa elanom opijanje pre spavanja se ne preporučuje. Alkohol loše utiče na naš san, a ukoliko vam se i dogodi noćno pijanstvo, popite dve čaše vode pre odlaska u krevet. Mešutim, neki podaci govore da je neophodno da unesete onoliko čaša vode koliko ste pića popili. Ovo pravilo naročito važi za vino.

Vežbajte

Sva naučna istraživanja koja su se bavila vezom između mentalnog i telesnog zdravlja pokazala su da ljudi koji vežbaju oko dva i po sata nedeljno bolje spavaju od onih koji nisu fizički aktivni. Kada se dobro izmorite i legnete da spavate zagarantovano je da ćete se ujutru porobuditi odmorni.

Više uživajte

Ujutru kada se probudite potrudite se da uživate više.  Nemojte nigde žuriti nakon ustajanja već dajte sebi vremena da u miru popijete prvu jutarnju kafu. Neka to budu 15 minuta uživanja tokom kojih nećete razmišljati o obavezama koje bi trebalo da ispunite tog dana.