NEKAD SU JE ZVALI “KRALJICA ZDRAVLJA”: Ove namirnice imaju VIŠE vitamina C nego POMORANDŽA!

Pomorandža
Pixabay.com

Citrusi si pravi magacini askorbinske kiseline.

 

Međutim, postoji mnogo neočekivanih proizvoda u kojima je vitamina C mnogo više nego u pomorandži i limunu. 

Da bi se izborili sa stresom, vremenskim uslovima i bolestima, svakoj osobi je potreban vitamin C. Naučnici su izračunali dnevnu dozu potrebnu za različite grupe ljudi. Na primer, odraslima se preporučuje da koriste 45,0 – 70,0 mg, a deci 40,0 – 50,0 mg, u zavisnosti od starosti.

Koja “prirodna” hrana sadrži puno vitamina C?

Šipak

U 100 grama sušenih bobica nalazi se 1200 mg vitamina C. Pored toga, šipak je izuzetno bogat antioksidansima. Korisne osobine se zadržavaju, u suvom i svežem obliku.

Crvena i zelena paprika

Crvena paprika sadrži 4 puta više askorbinske kiseline nego pomorandža – oko 250 mg. Zelena paprika sadrži 120 mg. Dodatni bonus su vitamin A i antioksidansi.

Jabuke

100 grama jabuke sadrži 165 mg askorbinske kiseline, kao i mnoge korisne minerale i vitamine: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijum i vitamin E, B1, B2, B6 karotin.

Peršun i mirođija

Samo 100 grama peršuna sadrži 150 mg vitamina C. Ovo mirisno bilje je bogato vitaminima B, PP, A, provitaminom A, a sadrži i folnu kiselinu. Šta više, u peršunu se nalazi kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i fosfor.