Nema opasnosti od oboljevanja od listerije

Nema bojazni da bi moglo da dođe do masovnijeg oboljevanja usled listerije, a starija populacija, osobe koje su imale teža oboljenja, deca i trudnice trebalo bi da obrate pažnju na način konzumiranja hrane koja može biti izvor zaraze, izjavila je epidemiolog Bojana Grbić iz 'Batuta'.

Ona je gostujući na RTS-u rekla da se listerija prenosi na čoveka isključivo konzumiranjem hrane koja je kontaminirana bakterijom, a da je ona prisutna u vodi, zemljištu, a vrlo cesto i kod životinja.

– Sve vrste hrane mogu da budu izvor zaraze, a kod zdravih osoba listerija ne može tako da se razvije kao kod starije populacije koja je podložnija – rekla je Grbić.

U Srbiji se, kako je rekla, godišnje registruju sporadični slučajevi oboljevanja.
Ona je navela da su klasicni simptomi za zarazu listerijom visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi mogu biti bolovi u misisićima, što ukazuje na tešku kliničku formu i tada bi trebalo zatražiti pomoć lekara.

Potencijalni prenosnici listerije mogli bi da se nađu u mesu, mesnim prerađevinama, nepasterizovanom mleku, sirovoj ribi, nekim sirevima.

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, Grbić je rekla da stepen oboljevanja zavisi i od klimatskih uslova, a da trenutni uslovi u Srbiji ne pogoduju razvoju tog oboljenja.

Prošle godine registrovano je 303 obolelih, a ove godine postoji samo dva laboratorijski potvrdjena slučaja i tri koja se vode kao verovatna.

Kako je kazala Grbić, mogu se očekivati sporadični slučajevi ali ne i epidemijske razmere.