Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je odličan u lečenju stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli.
Cimet, začin opojnog mirisa i odličnog ukusa, omiljen je mnogim ljudima i gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne koristi svakodnevno.
Ali, osim što prija ljudskim čulima, cimet je izuzetno dobar za zdravlje!
Kontroliše nivo šećera u krvi
Nekoliko studija je pokazalo da cimet povoljno utiče na nivo šećera u krvi.Cimet je i popularan prirodni lek koji koriste osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.
Leči gljivične infekcije
Istraživanja su pokazala da je ulje cimeta efikasno u lečenju infekcijauzrokovanih kandidom, poput Candida tropicalis, Candida albicans, Candida krusei, C. parapsilosis, and C. orthopedics.
Ublažava simptome izazvane trovanjem
Cimet ima jako antibakterijsko dejstvo, pa je odličan u lečenju stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli. Mleveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, efikasni su u neutralisanju stomačnih problema.
Ublažava glavobolju
Ako vas muči migrena ili obična glavobolja, prva pomoć vam može biti čaj od cimeta.
Pomaže u lečenju simptoma sindroma iritacije creva
Cimet drastično smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije creva, naročito pomaže kod nadutosti. Ova biljka podstiče varenje i pomaže u lečenju bakterijskih infekcija. Pored toga, cimet je i odličan lek protiv grčeva u stomaku.
Ublažava bolove u mišićima
Ukoliko osećate bolove u mišićima, pomoći će vam masaža cimetovim uljem.