Nemate želju za seksom? Slab libido može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem!

Žene ponekad i ne znaju da su bolesne, a kao simptom zna da se pojavi smanjena želja za seksom. Vrlo često se tako pokazuje, na primer, bolest štitne žlezde.

Ženski libido mnogima je još uvijek enigma. Možda zato što na njega utiče niz okolnosti – unutrašnjih i spoljašnjih. Kad se jednom upoznate s načinom na koji funkcioniše žena, onda shvatite da ni njen libido nije baš toliko komplikovan. Ipak, može se reći da je ekstreman – ili funkcioniše jako dobro ili ne funkcioniše uopšte. Kad je o ovom drugom reč, nastaju problemi.

Šta to, dakle, najviše utiče na krhki ženski libido i kako ga zaštititi?

Stres
Opšte je poznato da stres utiče na mnoge aspekte života, pa tako i na onaj seksualni. Posebno su osetljive žene koje dugo vremena žive pod uticajem stresa. Takav način života može znatno oslabiti njihov libido. Zašto? Stres pojačava lučenje tzv. negativnih hormona koji ubijaju seksualnu želju. Rešenje? Uporno i marljivo raditi na opuštanju – meditacije, vežbe disanja, autogeni treninzi, šetanje… Ne dopustite da problem libida postane ozbiljan, piše „kodren”.

Samopouzdanje
Samopouzdanje je ključno za mnoge stvari u životu, a presudnu ulogu ima i u seksualnom životu žene. Ona koja se oseća sigurno i dobro u sopstvenoj koži, ima i snažniji libido te bolji seksualni život. Ona koju muče kilogrami i drugi umišljeni ili stvarni problemu ne uživa toliko u blagodatima seksa. Rešenje je očito: poraditi na sopstvenom samopouzdanju, a korist će se osetiti na mnogim životnim područjima.

Nefunkcionalna veza
Za razliku od muškaraca, žene seks vežu uz emocije. Šta to tačno znači? Ako u vezi postoji problem i ako se žena ne oseća emotivno sigurno, trpeće njen libido. Posledica? Loš ili čak nepostojeći seksualni život. Rešenje problema je otvoren razgovor između partnera. Ako se veza može popraviti, popraviće se i njen libido, a samim time i seksualni život oba partnera.

Pilule za kontracepciju
Nekoliko je istraživanja pokazalo da pilule za kontracepciju mogu negativno uticati na ženski libido. Takav učinak nemaju kod svih žena, ali kod nekih utiču na smanjenje seksualne želje. Libido može biti slab čak i godinama nakon uzimanja pilula. Žene koje uzimaju pilulu mogu same primetiti kako pilule deluju na njih. Ako uvide da imaju smanjeni libido, trebaju porazgovarati sa svojim ginekologom i pronaći alternativno rešenje.

Bolest
Žene katkada i ne znaju da su bolesne, a kao simptom zna da se pojavi smanjena želja za seksom. Vrlo često se tako pokazuje, na primer, bolest štitne žlezde. Ako imate smanjen libido, a ne pronalazite se u prethodno navedenim uzrocima, svakako posetite lekara i proverite stanje organizma. Kada se izleči eventualna bolest, i libido će se vratiti u normalno stanje.loading...