“Nemojte dolaziti po treću dozu, ne možete je primiti!” Doktor Kon objasnio ko će i kada MORATI na još jednu revakcinaciju

Građani vide da nemaju antitela i onda dolaze na punktove po treću dozu vakcine. Nemojte dolaziti po treću dozu, ne možete je primiti, zaključio je dr Kon.

printscreen

Imajući u vidu da je masovna vakcinacija davanja prve doze počela oko 20. januara, vreme za drugu dozu ovoj grupi bilo je oko 10 februara. Ako su tačne tvrdnje da je nekim vakcinama delotvornost u organizmu šest meseci, vreme za revakcinaciju odnosno treću dozu imunizovanim u prvom krugu bilo bi već 20. avgusta.

Naši stručnjaci su veoma različitih mišljenja kada je u pitanju treća doza, neki su čak bili glasni i u njenom skorom najjavljivanju, međutim i dalje nema nema odluke na nivou države ili kriznog štaba, kada bi ovaj proces mogao zvanično da počne. Građani sa te strane potpuno u magli i neupućeni, pa se kod nekih javlja normalno i strah kada ističe rok trajanja za njihovo cepivo?

Kada je pravo vreme za revakcinu?

Prvu dozu sam primio oko 20. januara, drugu oko 10. februara. Dva puta sam radio test na antitela i oba puta, jednom tri nedelje nakon revakcinacije, drugi put pet nedelja posle druge doze, bio sam u graničnim vrednostima. Do sada su ona verovatno i počela da opadaju. Međutim, ne brine me to, već što nam niko ne govori otvoreno i javno koliko traje vakcina, da li tri, šest meseci ilki godinu-dve. Da znamo do kada smo sigurni i kada ćemo ponovo morati da se vakcinišemo – zabrinuta je Izjava Beograđanina M. V.

Stručni odgovor na ovo pitanje koje muči čitaoca i još ko zna koliko građana Srbije, daju sledeći sagovornici.

Da je za sada prerano govoriti o trećoj dozi mišljenja je doktorka Nada Kapulica, jer prema njenoj tvrdnji treba sačakati kompletna istraživanja na svetskom nivou.

Moje mišljenje je da treća doza uopšte nije potrebna, za sada, zato što treba još saznanja koliko će da traje prirodni imunitet posle preležane infekcije kao i imunitet posle primanja dve doze – kaže dr Kapulica.

Ona napominje da ti podaci još uvek nisu definitivni i da ne treba žuriti sa revakcinacijom zbog komercijale.

– Za sada treća doza nije potrebna, a da li će trebati u budućnosti ja to ne znam, valjda nećemo ići do 10 doza vakcina – navodi ona.

Kako kaže ljudi su zbunjeni jer srljaju da rade antitela posle vakcinacije, što je po njenom mišljenju potpuno nepotrebno.

– Bez definitivnog istraživanja u svetu, i rezultata tog istraživanja, apsolutno mislim da treba sačekati na revakcinaciju – zaključuje dr Kapulica.

Sličnog mišljenja je i infektolog doktor Dragan Delić koji kaže da je još rano govoriti o revakcini jer su ispitivanja još uvek u toku.

– To stoji kao jedna mogućnost i kod nas kao i u svetu ali to treba i dokazati – kaže dr Delić.

On napominje da su ova istraživanja u svetu u toku i treba sačekati konačne rezultate tih studija, a prema njegovom mišljenju revakcinacija bi trebala da bude posle nekih šest meseci, da se primi ta buster doza, da se pojača prirodni imunitet koji je stvoren.

– Ne vidim tu neki problem od primanja revakcine, na protiv, time bi pojačali imunitet, ali ajte da ne govorimo unapred već da sačekamo stručno mišljenje. Nauka u ovom trenutku brzo napreduje tako da je realno očekivati da odluka o ovom pitanju bude donesena za dva, tri meseca – zaključio je dr Delić.

Revakcina u najavi već neko vreme

Oni koji nemaju antitela posle primljene dve doze vakcine protiv korona virusa moraće da prime i treću, dozu, nedavno je izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon. On je u kasnijoj izjavi objasnio da će ovaj proces otpočeti kad za to dođe vreme, i da će tada biti i definisano ko će biti kandidati.

On je na ovu temu dao izjavu juče za Novu, rekavši da treću dozu Sinofam vakcine trenutno nije moguće dobiti u Srbiji jer nisu završena istraživanja.

Mi znamo da će vrlo verovatno biti potrebna i treća doza vakcine i to za proizvođače, ali će biti vremenski razmaci različiti. Počela su istraživanja. Potrebno je utvrditi da li je to neophodno za sve ili samo za neke kategorije, vezano za hronične bolesti ili životne dobi. Poznato je da u starijoj dobi postoji slabija imuna reakcija pa se tu može očekivati – objašnjava i dodaje:

Građani vide da nemaju antitela i onda dolaze na punktove po treću dozu vakcine. Nemojte dolaziti po treću dozu, ne možete je primiti – zaključio je dr Kon.