NEMOJTE IGNORISATI SIMPTOME: Rak testisa najčešće pogađa mlađe muškarce

Iako je rak testisa redak oblik karcinoma, zabrinjava činjenica da je on mnogo češći kod mlađih muškaraca u odnosu na one starije. Urolozi upozoravaju da je pravovremeno prijavljivanje simptoma najvažniji korak u tretiranju bolesti.

Muškarac
pixabay.com

Rak testisa se najčešće javlja kod mladih muškaraca i oni moraju biti u stanju prepoznati znakove bolesti, kažu urolozi. U SAD-u svake godine se dijagnostifikuje oko 9.000 novih slučajeva, a najčešće se otkrije kod muškaraca uzrasta od 15 do 40 godina.

Prema rečima stručnjaka, ovo oboljenje se vrlo uspešno liječi, ali samo kada se otkrije u ranoj fazi, prenosi Health24.

– Stid zbog promena na polnim organima ili izbegavanje posete lekaru kada se sumnja na polno prenosive bolesti može pojedine mladiće dovesti do potpune neplodnosti ako se uspostavi da su patološki procesi u reproduktivnom sistemu progresivni, pa čak može doći i do smrtnog ishoda u najekstremnijim slučajevima – kazao je urolog Aditja Bagrodia.

Neki od glavnih znakova raka testisa su bezbolno oticanje testisa, formiranje mase veličine graška na testisima, osjećaj težine u skrotumu, tupa bol u preponama ili skrotumu te rast dojki. Ako se rak počne širiti na druge delove tijela, pacijenti mogu osjetiti bol u leđima, oticanje limfnih čvorova na vratu, otežano disanje, bol u grudima ili kašalj.

Muškarci koji su izloženi visokom riziku od raka testisa trebaju urditi mesečni samopregled. Faktori rizika uključuju porodičnu ili ličnu anamnezu raka testisa, nespuštene testise pri rođenju i neplodnost, objasnio je Bagrodia.

– Otkrivanje u ranoj fazi može usloviti način terapije, tj. hoće li biti nužno raditi hirurški zahvat ili će pacijent biti potencijalno podvrgnut hemoterapiji ili zračenju – dodaje on.