NEMOJTE IH IGNORISATI: Ako vidite OVE PROMENE na testisima odmah se obratite lekaru!

Bele fleke se često mogu pojaviti u predelu testisa. Najčešće se radi o bezazlenim pojavama, a ponekad mogu biti signal opake bolesti.

Muškarac
pixabay.com

Istraživanja pokazuju da bele fleke na testisima mogu biti obične akne, odnosno bubuljice, a može ih uzrokovati i zarasla dlaka ili upala korena dlake (folikulitis).

Međutim, ova promena može da ukazuje na brojne polno prenosive bolesti, kao što su kondilomi, herpes ili sifilis. Takođe, javlja se i problem uvećanih lojnih žlezda koji se ispoljava u vidu žutih izraslina na testisima, nalik na bubuljice, piše Lepa & Srećna. 

Ako primetite bilo kakve promene na testisima, treba odmah da posetite lekara, naročito ako osećate sledeće simptome: osip, bol, velika količina sperme, bol, otok, bol tokom mokrenja i bol u genitalijama posle seksualnog odnosa.

Kao najbolji vid prevencije, stručnjaci ističu da izbegavate veš koji vas steže, vodite račna o higijeni, izbegavajte dugo izlaganje jakom suncu i vrućini i obavezno se tuširajte odmah nakon završenih sportskigh aktivnosti.