NEMOJTE PRETERIVATI: Prevelika količina alkohola otežava kontrolu mokrenja

Privremenu urinarnu inkontinenciju može izazvati, verovali ili ne, i prekomerna konzumacija alkoholnih pića. Urolozi su sastavili spisak od pet mehanizama na koji način alkohol može ubrzati proces izlučivanja tečnosti iz tela.

točeno pivo
Dnevno.rs/Petar Marković

Povremena nemogućnost zadržavanja urina najčešće je stanje vezano za detinjstvo. Međutim, ono može biti karakteristično i za odrasle osobe, a najčešće ukazuje na neki patološki proces. Postoje i situacije u kojima ne morate biti bolesni da biste imali ovaj problem, prenosi Health 24.

Naime, lekari su ustanovili da privremenu urinarnu inkontinenciju može uzrokovati i prekomerna konzumacija alkohola. Alkohol ne samo da doprinosi problemu noćne enureze, već može izazvati i trajniji problem vezan sa inkontinencijom urina. Alkohol sam po sebi ne uzrokuje inkontinenciju, ali utiče na telesne mehanizme koji igraju ulogu u kontroliranju rada bešike.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih alkohol može izazvati inkontinenciju.

Alkohol potiskuje antidiuretski hormon

– Antidiuretski hormon signalizira bubrezima da prestanu proizvoditi urin kada je bešika puna. Alkohol ograničava proizvodnju ovog hormona i vaše telo počinje da proizvodi više urina nego što bi trebalo – navodi urolog Džejms Ulhaker iz klinike u Kvinslendu.

Alkohol iritira bešiku

Kod ljudi sa stresnom ili akutnom inkontinencijom, alkoholna pića mogu nadražiti bešiku, što dovodi do curenja mokraće. Alkohol zapravo iritira bešiku zbog njegovog diuretičkog efekta. On izvlači vodu iz tela, a samim tim ima dehidratacijski efekat.

Alkohol utiče na sposobnost tela da fizički zadrži urin

Sfinkter, koji je sastavni deo mokraćne bešike, stiska i opušta se kako bi ispraznio ili zadržao urin. Kada je bešika primorana da brzo radi, ona gubi svoju sposobnost da kontroliše sfinkter, pri čemu uzrokuje curenje.

Veća koncentracija tečnosti

Prema rečima urologa, konzumacija veće količine alkohola po automatizmu povećava koncentraciju tečnosti u telu. Ako ste podložni inkontinenciji u normalnim okolnostima, alkohol će dodatno pogoršati situaciju.

Kofein

Kada pijete alkohol zajedno sa nekim kofeinskim napitkom, kao što su to u prvom redu energetska pića, vršite pritisak na već prekomerno aktivnu bešiku i ubrazavate proces mokrenja.