NESTOROVIĆEVA ŠOK TVRDNJA: Doktor otkrio zašto današnji muškarci imaju problema sa POTENCIJOM

Dugo se verovalo da ksenoestrogeni potiču iz goveđeg mesa, ali nije pronađeno dovoljno dokaza, navodi doktor.

printscreen/youtube.com/ TV HAPPY

Višedecenijska istraživanja pokazuju da današnji muškarci imaju čak 50 odsto manje spermatozoida i testosterona nego što je to bio slučaj pre 40 godina. Zašto je to tako, otkrio je dr Branimir Nestorović.

Odgovor dolazi sa vrlo neobičnog mesta – jedan od glavnih razloga su ksenoestrogeni, estrogeni koje ne produkuje naše telo, nego se nalaze u okolini. Dugo se verovalo da ksenoestrogeni potiču iz goveđeg mesa, ali nije pronađeno dovoljno dokaza, odnosno meso ne sadrži količine ksenoestrogena koji bi mogli toliko da utiču – objašnjava doktor.

U stvari, ksenoestrogeni se nalaze u plastičnim masama. Danas je plastika postala praktično nezamenljiva – ambalaža je od plastike, predmeti su od plastike, sve više posuđa je plastično, odeća je plastična najvećim delom, prirodni materijali su sve ređi i ređi – dodao je.

Nestorović navodi da plastika sadrži materije koje imaju estrogenska, odnosno hormonska svojstva.

Pokazalo se kao veoma interesantno da plastika sadrži neke materije koje imaju estrogenska, dakle, hormonska svojstva. Dva najpoznatija primera su bisfenol A i tiftalati. I jedni i drugi imaju izuzetan estrogenski efekat, što kod muškaraca, osim pada testosterona i smanjenja broja sprematozoida, dovode i do karcinoma prostate, koji je najčešći karcinom kod muškaraca – rekao je.

Plastiku bi trebalo izbegavati u svakom obliku, ali bukvalno u svakom obliku, kad god možete, ističe doktor.

To je nemoguće potpuno da se izbegne, ali imamo alternative. Jedini problem jeste to što će industrija teško da napusti plastiku. Ona je neverovatno jeftina i neverovatno laka za obradu, sve ostalo što su prirodni materijali je mnogo skuplje. Treba paziti ako možemo da izbegnemo primenu plastike, gde god možemo. Negde to nije moguće, postoje proizvodi koji se ne pakuju ni u šta drugo nego u plastiku, ali treba da pazimo da upotrebu plastike svedemo na minimum – ispričao je Nestorović.