Nesvesno ugrožavate zdravlje: Ovi položaji za spavanje su najgori

Koliko god da ste umorni, položaj u kojem vam je najudobnije da zaspite tražite vrlo dugo. Situacija u kojoj se satima vrtite po krevetu tražeći poziciju u kojoj ćete utonuti u mirni san dobro vam je poznata. Na kraju, zaspite u uobičajenom položaju koji vam je najdraži, ali je li on istovremeno i najbolji za vas i zdravlje otkrili su stručnjaci.

spavanje
Pixabay.com

Ako se često okrećete usred spavanja i san vam je isprekidan, moguće je da vam ne odgovara položaj tela u kojem spavate. Opšte su poznata četiri najuobičajenija položaja u kojem većina ljudi spava, a svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Ipak, stručnjaci su sada ustanovili da postoji položaj koji je najzdraviji tokom spavanja.

Fetus poza

Ovo je položaj u kojem spavaju većinom žene, a prema australijskom stručnjaku Elini Vinel – on je i najgori. Ona tvrdi kako je telo u ovom položaju celu noć u grču.

– Ako idemo da spavamo u ovom položaju signaliziramo našem nervnom sistemu da smo u nekakvom bijegu, borbi i da nismo sigurni – naglašava ona, te sugeriše da radije odaberete neki otvoreni položaj u kojem ćete otvoriti plućno područje i dublje disati.

Spavanje na strani

Bilo da se radi o levom ili desnom boku ovakav položaj tela opisan je kao jedan od boljih, a posebno se preporučuje upotreba jastuka za glavu te još jedan dodatni jastuk kao potpora sa strane.

– Gledajući iz strukturne, neurološke ili mišićne perspektive, ovaj je položaj vrlo dobar. Isto tako i za vaše disajne puteve, ali i za probavu. Pogotovo ako ležete na lijevu stranu – objasnio je u jednom od svojih članaka izvesni doktor Erlih.

Spavanje na stomaku

– Spavanje na stomaku je najgore. Spavajući u tom položaju, stavljate pritisak na svoje mišiće glave, vrata, naprežete zglobove, a takođe ovo šteti donjem delu leđa – tvrde stručnjaci koji su godinama posmatrali koji je od položaja za spavanje najzdraviji za ljudsko telo.

U žargonu nazvan “slobodan pad”, ovaj položaj spavanja takođe kobno deluje i na disajni sistem. Vrlo verovatno ćete se ujutro probuditi sa trncima, a to može samo povećati mogućnost bolova u mišićima i zglobovima, stoga pokušajte što je moguće više izbegavati ovu pozu spavanja.

Spavanje na leđima

Mnogi stručnjaci slažu se kako je položaj spavanja na leđima najzdraviji za ljudsko telo. Iako retko kome ova poza odgovara, srećnici su oni koju su navikli da spavaju na leđima. Preporučuje se da vrat, glava i gornji deo prsa budu blago podignuti prilikom ove pozicije.