Neverovatno otkriće: Biljka iz Kine UBIJA TUMOR ZA SAMO 40 DANA

Biljka
Wikipedia

Lek napravljen od biljke poznate kao “Loza Boga Grmljavine”, ili Lei gong Teng (Tripterygium wilfordii), koja se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, izbrisala je svaki trag tumora gušterače kod miševa, tvrde naučnici, a uskoro bi trebalo početi testiranje i na ljudima.

 

Prilično retka i slabo poznata biljka, Tripterygium wilfordii, za kratko vreme je privukla veliku pažnju i postigla svoju slavu kao ubica raka.

U miševima, na kojima je testiran spoj dobijen iz biljke, tumor je nestao posle samo 40 dana ili posle prestanka tretmana, prema istraživačima na Univerzitetu Minesote u centru za istraživanje kancera. 

Ovaj lek je neverovatno moćan u ubijanju tumorskih stanica. Svaki dan se moglo videti kako se tumor u miševima smanjuje i smanjuje, i onda je samo nestao – izjavio je Ashok Saluja, vođa studije.

FOTOGRAFIJA KOJA MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Fejsbuk ju je prvo uklonio, pa ponovo vratio (FOTO)

Ovi rezultati otvaraju put za kliničko testiranje paijenata obolelih od raka gušterače, jedne od najsmrtonosnijih bolesti, kako navode istraživači u studiji. Samo oko 20 posto bolesnika preživi godinu dana nakon dijagnoze.

Čak i bolesnicima kojima se uspostavi dijagnoza u najranijim fazama raka, samo oko 14 odsto preživi pet godina ili više. Trenutni tretman je najčešće generička verzija leka dostupnog od 2011. godine. Lekari ističu da on dodaj šest nedelja. Saluja je naveo da je to beznačajno i da je potrebno da se otkrije i razvije više strategija za lečenje raka gušterače.

Saluja je sa svojim timom formirao kompaniju, Mineamrita Terapeutiks, koja će pokušati što pre da dovede lek do faze kliničkih ispitivanja na ljudima, koja su neophodna pre nego se lek zvanično odobri.