NEVEROVATNO OTKRIĆE: Popularno ALKOHOLNO PIĆE sprečava razvoj karcinoma?

Alkohol je jedan od najopasnijih opijata na svetu, ali rezultati novih istraživanja pokazuju da jedno alkoholno piće može biti preventiva opakoj bolesti.

crno vino
pixabay.com

Naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca pod imenom resveratrol može imati  određena antikancerogena dejstva. Ovu supstancu sadrži kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice. Osim na prevenciju karcinoma, ova supstanca usporava starenje mozga i smanuje rizik od demencije, piše  Lepa & srećna.

Najnovija istraživanja su rađena na miševima i dokazuju da resveratrol utiče na protein pod nazivom p53. Kod više od 50 odsto pacijenata koji boluju od raka dojke zabeležena je mutacija ovog proteina.

Ovaj protein treba da sprečava nastanak i razvoj malignih ćelija, ali ako mutira, gubi tu sposobnost i postaje štetan. Istraživanja dokazuju da supstanca resveratrol iz crvenog vina sprečava mutaciju ovog proteina i smanjuje sposobnost širenja malignih ćelija raka dojke. Ove tvrdnje naučnici treba još dodatno da istraže, ali mnogi veruju da će supstanca iz crvenog vina biti važna u otkrivanju leka protiv opasne bolesti. Međutim, svako preterano uživanje u alkoholu je pogubno, pa stručnjaci savetuju da ne treba da pijete više od jedne čaše vina dnevno.