NEVEROVATNO: Otkrivena tajna večne mladosti i lek protiv raka

Zbog sposobnosti malenog valjkastog crva da u periodima izgladnjivanja zaustavi starenje, američki naučnici uvereni su da se u telu tog beskičmenjaka krije tajna večne mladosti.

Zbog sposobnosti malenog valjkastog crva da u periodima izgladnjivanja zaustavi starenje, američki naučnici uvereni su da se u telu tog beskičmenjaka krije tajna večne mladosti i dugovečnosti.

Vekovima duga potraga za večnom mladošću dovela je naučnike na neočekivan izvor – do sićušnog crva, piše Dejli mejl, a prenosi RTS.

Valjkasti crv C. elegans može da uđe u stanje izgladnjivanja i zaustavi svoje starenje, tvrde naučnici.

Nova studija ovog fenomena trebalo bi da jednog dana dovede do preparata koji će produžavati mladost.

„Moguće je da niskokalorična ishrana i kod nas izaziva sličan efekat i ‘zamrzava’ procese u ćelijama”, kaže biolog Univerziteta „Djuk” Dejvid R. Šervud.

„Sada treba da nađemo način da ovaj proces pokrenemo uz pomoć leka, kako bismo uživali u mladosti duže bez bola ili uskraćivanja hrane”, navodi Šervud.

Naučnici su otkrili da C. elegans u periodima koje provodi bez hrane, ulazi u neobično stanje – iako se i dalje kreće u potrazi za hranom, njegove ćelije i organi su potpuno uspavani.

Kada hrane ponovo ima u izobilju, crv se razvija normalno, ali može da preživi dvostruko duže u odnosu na uobičajeno trajanje života.

Studija objavljena u PLOS Genetics otkrila je da ova vrsta crva može da se izgladnjuje i do dve nedelje, a da se posle toga, kada dođe do hrane, normalno razvija.

Pošto „biološki sat” ne otkucava dok je crv u toj fazi, izgladnjivanje mu zapravo produžava život.

– Ova studija će imati veliki značaj ne samo u proučavanju starenja, nego i raka – dodaje Šervud.

– Jedna od najvećih misterija je kako ćelije raka mogu tako rano da metastaziraju, a zatim budu godinama uspavane pre buđenja. Pretpostavljam da je princip sličan kao kod crva – ističe Šervud.

Istraživači sada izvode niz genetskih studija, kako bi proverili da li mogu naći drugi način da uvedu C. elegans u pomenutu fazu.