NEVEROVATNO! Otrkivena pilula zbog koje ćemo živeti 120 godina

Iako zvuči kao da je 'iskočila'iz scenarija naučno fantastičnog filma, pilula koja produžava život uskoro bi mogla postati naša realnost.

Naučnici u Rusiji testiraju novu formulu, za koju tvrde da će odgoditi proces starenja.

Nadaju se da će ova pilula koja se upravo testira na špacovima, miševima, ribama i mačkama – omogućiti ljudima da žive bar 120 godina.

dr Maksim Skulačev, sa Moskovskog državnog univerziteta, pojašnjava:

– Upotrebom ove pilule dolazi se do stanja u kom se mnoge bolesti koje se inače razvijaju zbog starenja organizma – razvijaju znatno sporije – reko je Maksim.

– Mitohodriji su glavni krivac za srčane udare, a dovode se u vezu sa bolestima kao što su Alchajmer i parkinsonova bolest’, kaže Skulačev.

Realistiačn cilj, kako kažu ovi naučnici, je životni ljudski vek od 120 godina. Skulačev tvrdi da je pilula koja produžava život tehnički izvodiva i moguća.

– Ipak, ne verujem da ćemo ikada uspeti da živimo recimo 800 godina. najverovatnije će se pojaviti neke nove bolesti, recimo tipična bolest za 120-godišnjake, za koju još ne znamo da postoji – upozorava Skulačev.

– Desiće će se ono što se danas događa sa karcinomom. Zbog produženog trajanja prosečnog ljudskog veka, karcinomi su sve učestaliji. nekada je to bila retka bolest, no tada su ljudi umirali znantno mlađi –  kaže ovaj naučnik.

Ruska istraživanja nisu dovela do značajnog produžavanja životnog veka čoveka, već su odgodila proces starenja. Postoji razlika u tome’, objašnjava Skulachev.

– Bolesti se uz upotrebu ove pilule razvijaju puno sporije, i verujem da je naša ideja da to radimo kroz mitohondrije pravi pristup.

– Uskoro će doći doba kada ćemo odgađati starost –  veruje ruski naučnik koji je godinama usavršavao ovu pilulu.