NEŽELJENE REAKCIJE NA VAKCINU: U Srbiji zabeleženo 12 SLUČAJEVA i svi su se ŽALILI NA ISTO

Prema poslednjem preseku, još 21 pacijent preminuo je od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 1.751 osobe, od 10.961 testiranog.

vakcina
pixabay.com

U Srbiji je zabeleženo 12 neželjenih reakcija na vakcine protiv koronavirusa, a iz Agencije za lekove navode da taj broj nije neuobičajen. Sve se pažljivo prati putem Nacionalnog centra za farmakovigilansu pri Institutu “Batut”.

“Tu se ne evidentiraju sve neželjene reakcije, kao što su bol na mestu primene, crvenilo, blag otok ili blaga temperatura. Tražimo neke neočekivane, kojih nije bilo ili ozbiljnije neželjene reakcije kojih je bilo izuzetno malo i uglavnom su se odnosile na sistemske poremećaje kao što je povišena temperatura, glavobolja, malaksalost koja traje nekoliko dana”, istakao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Dodao je da su u konstantnoj vezi sa monitoring centrom Svetske zdravstvene organizacije i sa samim proizvođačima cepiva koji imaju obavezu da periodično izveštavaju Agenciju za lekove o bezbednosti vakcina.

Zelić je rekao da su neželjene reakcije prijavljene za “Fajzerovu” vakcinu koja se najviše i primenjuje u Srbiji.

Govoreći o alergijskim reakcijama na vakcinu kompanije “Fajzer”, Zelić je istakao da se pod burnim alergijskim reakcijama smatraju šokovi, kada je neophodna hospitalizacija i primena adrenalina i urbazona i da se to ne može pomešati sa alergijskom kijavicom.

“Ono što je bitno jeste da su alergijske reakcije na koje mi ukazujemo one koje se odnose na sastojke vakcine. To su zaista retki slučajevi kada pacijenti koji inače imaju burne reakcije na najrazličitije uzroke i nedefinisane uzroke mogu da budu alergični na neke od sastojaka vakcina i tada se preporučuje dodatni oprez“, naglasio je Zelić.

Dodao je da je u celom svetu evidentiran mali broj takvih reakcija, kao i da je to jasno definisano u uputstvima koja su dostupna na sajtu Agencije za lekove.

Milion doza vakcine kompanije “Sinofarm” stiglo je u Srbiju.

PREDSEDNIK ĆE PRIMITI KINESKU VAKCINU: Vučić objavio kada će se vakcinisati i ZAŠTO JE OVOLIKO ČEKAO